Tartă cu lămâie Simeon II – propunerea mea pentru Cina Regală by Electrolux

Am acceptat cu deosebită încântare propunerea celor de la Electrolux de a participa la concursul care are drept premiu invitația la Cina Regală de la Palatul Elisabeta, cină la care va participa și Alteța Sa Regală Principesa Margareta. 

Am primit o listă de 9 propuneri de rețete din Cartea Regală de Bucate și mie nu mi-a fost deloc greu să aleg această rețetă de tartă cu lămâie pe care A.S.R. Principesa Margareta și Principele Radu au savurat-o în aprilie 2010, de Paște, la reședința de la Madrid unde și-au petrecut exilul Regele Simeon II și Regina Margarita ai bulgarilor.

Spuneam că nu mi-a fost deloc greu să aleg această tartă cu lămâie în primul rând pentru că, așa cum am mai spus-o de multe ori pe blogul meu, îmi plac teribil de mult tartele și în al doilea rând pentru că îmi place foarte mult și lămâia, prezentă, de altfel, zi de zi în viața mea.

Pentru că una din cerințele concursului a fost pregătirea rețetei regale într-o manieră unică, personală și creativă, am ales să adaug în rețetă ciocolată și lime și zmeură pentru decor.

Ceea ce a ieșit a fost deopotrivă o încântare pentru mai multe simțuri și sper, indiferent de rezultatul concursului, să o încercați și voi pentru că este o armonie de gusturi și culori.

Am pregătit rețeta pentru prima duminică de după Paște și v-o ofer și vouă în dar, azi, într-o zi de asemenea specială, ziua în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe. Așadar, La mulți ani! tuturor celor care își serbează ziua de nume astazi și vă invit pe toți să vedeți mai jos varianta mea de tartă cu lămâie Simeon II.

Tarta cu lamaie Simeon II (1)

Mai întâi am strâns și am pregătit toate ingredientele necesare. Trebuie să vă spun de la început că am făcut o tartă mare, într-o formă de tort de 26 cm diametru și 2 mini tarte în forme de 10 cm diametru.

Pentru blat am folosit: 300 gr  biscuiți cu cacao, 150 gr unt și 100 gr ciocolată cu 60% cacao.

Pentru crema de lămâie am folosit: 5 gălbenușuri de la ouă de țară, 500 gr lapte condensat, 150 ml zeamă de lămâie (2 lămâi mari), 100 ml zeamă de lime (3 1/2 lime).

Pentru bezea am folosit: 5 albușuri de la aceleași ouă de țară, 250 gr zahar tos, coaja de la 2 lime-uri și un praf de sare.

Am început cu pregătirea blatului. Am mărunțit biscuiții cu cacao cu ajutorul robotului de bucătărie și am topit pe baie de aburi ciocolata cu untul tăiat cubulețe.

Firimiturile de biscuiți le-am amestecat tot cu ajutorul robotului de bucătărie cu ciocolata și untul topit. Firimiturile umede le-am pus în forme.

Iar cu ajutorul unei linguri le-am tasat. Formele au stat la rece până am pregătit și crema.

Gălbenușurile le-am mixat cu ajutorul mixerului cât să ia un pic aer, iar apoi le-am amestecat cu laptele condensat.

În crema obținută am incorporat pe rând zeama de lămâie și lime cu ajutorul unui tel. Crema fiind gata am trecut la prepararea bezelei.

Pentru început am mixat albușurile cu un praf de sare până au căpătat volum, iar apoi am adăugat în 2 tranșe zahărul tos amestecat cu coaja de lime.

M-am oprit când bezeaua era suficient de țeapănă cât să am curaj să întorc oala cu capul în jos.

Am scos formele de la frigider și peste blaturi am turnat crema de lămâie și lapte condensat. Mai întâi în formele mici,

apoi și în cea mare.

Celor două mini tarte le-am făcut ”moațe”  de bezea de jur împrejur.

Restul de bezea am pus-o peste tarta cea mare și cu ajutorul unei lingurițe am desenat niște forme. Am introdus tăvile în cuptorul preîncins la 180 de grade. Formele mici au stat la cuptor 20 de minute, forma mare 35 de minute.

Apoi m-am tot jucat făcând poze. Ce a ieșit se vede mai jos și sper să vă placă și vouă la fel de mult precum mi-a plăcut și mie.

Pentru decor am folosit zmeură, coajă de lime rasă sau tăiată și pe ici pe colo zahăr pudră. După cum se vede și un liliac.

După ce am testat mini tartele am trecut și la tarta cea mare.

Pentru că până acum m-am tot lăudat cu aspectul, trebuie să trec și la gust. Mie îmi place foarte mult combinația de ciocolată cu lămâie. Nu e prima dată când o folosesc și sunt foarte încântată de ea. Rețeta aceasta este încă o dovadă de cât de bine se potrivește ciocolata neagră cu lămâia.

Și zmeura e perfectă moț peste bezea.

Vedeam sub ochii mei cum felia de tartă începe să dispară

Într-un final am abandonat și eu aparatul foto și am trecut la degustarea principală.

Dacă vă plac tartele dulci-acrișoare și mai ales lămăia, vă recomand cu tot dragul varianta mea de tartă cu lămâie Simon II.

Dacă va fi să mă număr printre câstigători și să particip la Cina Regală din 16 mai, să o întâlnesc pe Alteța Sa Regală Principesa Margareta și să gătesc în bucătăria Palatului Elisabeta voi primi cu siguranță cel mai frumos cadou de ziua mea de naștere din 18 mai.



14 thoughts on “Tartă cu lămâie Simeon II – propunerea mea pentru Cina Regală by Electrolux”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.