Tartă de post cu legume…

Am mai spus-o, mă repet: îmi plac tartele, și să le mănânc, dar mai ales să le fac și sunt mereu în căutare de idei noi, bune de pus în aplicare. De data aceasta nu am făcut o tartă cu compoziția legată cu ou și smântână, așa cum sunt quiche-urile, ci am făcut o tartă cu legume și cu un aluat de post. Ce a ieșit a fost mai bun decât îmi închipuiam! Este o tartă absolut delicioasă!

Tarta de post cu legume (1)

Fiind o tartă de post am înlocuit în aluatul clasic de tartă pâte brisée untul cu margarina și oul cu 50 ml apă rece. Am ales să înlocuiesc și mare parte din făina albă de grâu cu făină de secară.

Am folosit pentru aluat: 150 gr făină de secară, 50 gr făină albă de grâu, un praf de sare, jumătate de linguriță praf de copt, 100 gr margarină rece, in jur de 70 ml apă rece, o lingură de busuioc uscat.

În acest gen de aluat nu se folosește praf de copt, eu l-am adăugat din cauză că am înlocuit făina albă de grâu cu făina de secară.

Dacă nu țineți să aveți o tartă de post, înlocuiți margarina cu untul și în loc de 70 ml apă folosiți un ou și 20 ml apă.

Am pus în vasul robotului făina de secară, făina albă de grâu, praful de sare, praful de copt, busuiocul uscat și margarina foarte rece tăiată cubulețe. Am amestecat cu robotul până am obținut firimituri, după care am început să torn apa rece. Am mai amestecat până am obținut o bilă de aluat pe care am turtit-o cu podul palmei, am învelit-o în folie alimentară și am băgat-o pentru vreo oră, poate două la congelator.

Tarta de post cu legume (18)Am ales să folosesc pentru tartă legumele pe care noi le mâncăm în mod uzual adică: ceapă, usturoi, morcovi, ciuperci, praz, zucchini, ardei capia roșu și roșii cherry.

Tarta de post cu legume (3)Am spălat, curățat și tăiat toate legumele cu excepția roșiilor cherry. Le-am pus pe foaie de copt într-o tavă, iar tava am acoperit-o cu staniol și am băgat-o în cuptorul preîncins la 180 de grade pentru 25 de minute.

Am făcut asta pentru a înmuia legumele și a scoate parte din apa din ele înainte de a le pune în tartă. Aveți mare grijă că la momentul la care o să ridicați folia de aluminiu o să iasă mult abur foarte fierbinte.

Tarta de post cu legume (4)Când legumele au fost înăbușite am scos aluatul de tartă din congelator.
Tarta de post cu legume (5)L-am întins cu ajutorul sucitorului într-o formă cât mai aproape de un cerc cu diametru mai mare decât diametrul tăvii. Tava mea are un diametru de 28 cm. Înainte de a muta aluatul întins în tava de tartă am pregătit o foaie de copt cu margini mai mari pe care am pus-o în tavă.
Tarta de post cu legume (6)Am mutat mare parte din legumele înăbușite în tavă peste aluat.
Tarta de post cu legume (7)Am picurat ulei de măsline și sos de soia cu grijă să se strecoare peste tot. Am presărat oregano uscat (din producția proprie), apoi am tras marginile de aluat peste legume. În mijloc am adăugat restul de legume, iar ulei, iar sos de soia, iar oregano uscat și moț deasupra 3 roșii cherry.
Tarta de post cu legume (8)Am băgat-o la cuptor pentru 50 de minute. Primele 40 de minute la 180 de grade, și ultimele 5-10 minute la 200 de grade.Tarta de post cu legume (9)Și cam asta este toată povestea! Tarta de post cu legume (10)Urma partea aia cu au trăit fericiți împreună până la adânci bătrâneți, doar că tarta n-a mai trăit mult…de post A fost mâncată fără milă și cu multă poftă de cei patru oameni pentru care a fost făcută.Tarta de post cu legume (12) Doi dintre ei țineau post și au fost foarte încântați de bunătatea de tartă. Tarta de post cu legume (13)Ceilalți doi, care nu țineau post, au vrut inițial să mănânce tarta alături de niște carne, dar au renunțat căci era prea bună doar așa. Tarta de post cu legume (14) S-a dovedit că toți cei patru meseni au fost fericiți după ce au mâncat tarta și au trăit să povestească despre ea.Tarta de post cu legume (15) O tartă foarte gustoasă și dulceagă de la atâtea legume coapte.Tarta de post cu legume (16)

Vă provoc s-o încercați căci este tareee, tareee bună!Tarta de post cu legume (17)Zi faină tuturor!

P.S. Pentru că Magda a zis că îi place tarta mea am înscris-o repede la parada Dulce Românie din luna aprilie.

[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]15 thoughts on “Tartă de post cu legume…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.