Soare într-o zi de toamnă…

Dacă luni mă adresam iubitorilor de ciocolată, azi mă adresez iubitorilor de paste. Eu sigur iubesc pastele foarte mult! Nu cred că aș refuza niciodată o porție de paste bune, ba chiar aș zice că dacă aș fi obligată să mănânc numai paste toată viața mi s-ar părea chiar minunat.

Azi pentru toți iubitorii de paste am venit cu o rețetă ruptă parcă din soare, din soarele toamnei.

Sigur că ”Soare într-o zi de toamnă” nu vă spune exact despre ce este vorba, așa că am să vă explic eu ce-am făcut aici mai precis. Am făcut un ravioli umplut cu ricotta, spanac și gălbenuș de ou cu sos de roșii uscate la soare. (Runny egg yolks ricotta spinach ravioli with sun-dried tomato sauce)

Eu cred că pastele proaspete făcute în casă sunt cele mai bune paste dacă sunt făcute cum trebuie, așa că am ales să fac eu pastele de data aceasta. Am folosit 200 gr făină albă, 2 ouă și un praf de sare.

Am așezat făina în mijlocul mesei și în mijloc am pus ouăle și praful de sare.

Cu o furculiță am bătut ouăle și am început să incorporez făina de pe margini, apoi mi-am folosit mâinile pentru a lucra aluatul. L-am frământat timp de 5-7 minute, apoi l-am învelit în folie alimentară și l-am lăsat să stea la frigider cam o oră.

Am trecut apoi la pregătit umplutura pentru care am folosit:  o mână de spanac proaspăt (în jur de 50 de grame), 100 gr ricotta, sare, nucșoară.

Am spălat mai întâi spanacul.

Am pus niște apă la fiert și când clocotea am pus și spanacul pentru fix un minut.

L-am scos repede și l-am pus în apă foarte rece pentru a stopa fierberea și ca să nu-și piardă culoarea.

L-am stors bine de apă și l-am tocat cu cuțitul.

Am amestecat ricotta cu spanacul tocat, sare și nucșoară.

Și gata umplutura.Am scos aluatul de paste din frigider. L-am tăiat în jumătate. Jumătate am bagat-o la loc la frigider și cealaltă jumătate am modelat-o.

L-am infăinat un pic și l-am întins cu podul palmei, după care am folosit mașina de făcut paste. 😀

Mai întâi l-am trecut prin mașină la grosime maximă, apoi l-am împăturit și iar l-am întins. Am făcut operațiunea asta de vreo 4-5 ori. După aceea am micșorat pe rând grosimea trecându-l doar o dată prin fiecare până am ajuns la o foaie foarte subțire de aluat. Aluatul de paste nu trebuie lucrat excesiv pentru că își pierde elasticitatea.

După ce am întins aluatul l-am lăsat vreo 10 minute la uscat, apoi cu ajutorul unei forme rotunde mai mare am decupat cercuri. Am pus pe două dintre ele în mijloc cremă cu ricotta și spanac și am creat o bordură pentru a putea sta gălbenușul.

Am luat cele 2 ouă și am separat gălbenușul de albuș. (Albușurile le-am pus în borcan la congelator, sigur se găsește ceva bun de făcut cu ele.) Cu mare grijă am pus fiecare gălbenuș în locașul de cremă pregătit pentru el.

Am umezit marginea celor 4 cercuri de aluat cu apă pentru a le putea sigila și am pus cu mare grijă ”capacele” peste gălbenușuri având mare grijă să nu se spargă și să nu rămână aer între cercurile de aluat. La final am presat marginile cu dinții unei furculițe.

Am pus la fiert o oală cu apă și sare și am fiert pastele până s-au ridicat deasupra, fix trei minute. Pastele trebuie să se fiarbă fără ca gălbenușul să se coaguleze ca mai apoi când tăiem ravioli să curgă.

În timp ce a fiert apa pentru paste am făcut și sosul. Am folosit 4 căței de usturoi (da, sunt mare-mare fan usturoi), 5 jumătăți de roșii uscate la soare și conservate în ulei de măsline, un cubuleț de unt și 3 linguri de ulei de măsline în care au fost conservate roșiile, ardei iuți uscați.

Am topit untul în tigaie împreună cu uleiul de măsline și ardeii iuți măcinați.

Am adăugat apoi usturoiul tocat mărunt și roșiile tăiate și ele. Am lăsat câteva minute pe foc să se combine aromele.

Am pus ravioli într-o farfurie caldă și peste sos, piper proaspăt măcinat și parmezan ras.

Și apoi am tăiat cu emoție!

Și daaaaaaaa! A curs!!! A ieșit PERFECT!!!

N-am mai mâncat așa ceva pâna acum, dar a fost incredibil de bun! Genial aș zice, dar nu vreau să mă dau mare.

Am băut și un vin alb sec că prea mergea bine.

Pentru că mai aveam aluat și umplutură am mai făcut și niște ravioli mai mici, fără gălbenuș, pe care după ce i-am fiert, i-am tăvălit prin sosul rămas. Tare buni și ei!

Desigur cu rețeta aceasta particip la “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux. Dacă vă place ce-am făcut aici puteți să mă susțineți în concurs cu comentarii și like-uri aici și pe Facebook.

Seară faină!

[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]15 thoughts on “Soare într-o zi de toamnă…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.