Lasagna cu somon și spanac…
Cred că v-am mai spus de foarte multe ori că îmi plac pastele și că aș mânca neîncetat. Aș putea foarte bine să fiu un fel de Garfield care mănâncă toată ziua lasagna și recunosc că la un moment dat făcusem o obsesie din a mânca lasagna. Era de fapt doar o neîncetată căutare de o lasagna foarte bună, care să mă mulțumească. Am înțeles după o vreme că nu prea e chip s-o găsesc. Nu mâncasem o lasagna adevărată, dar simțeam că ceea ce tot mâncam nu se ridică la adevărata valoare a acestei mâncări. După o serie de multe dezamăgiri am înțeles în sfârșit că dacă vreau să mănânc o lasagna absolut delicioasă ar cam trebui să pun mâna să o fac eu. Pe vremea aceea nu prea găteam și nu prea știam că am o astfel de pasiune ascunsă în mine, dar pastele au trezit mereu în mine sentimente care m-au făcut să-mi depășesc limitele.
Era, desigur, atunci vorba despre o lasagna bolognese. Nu o fac decât foarte rar pentru că este totuși grea și pentru că nu ne putem abține să nu mâncam ca disperații din ea. Deși am reușit la un moment dat să o și pozez pentru blog nu a ajuns totuși aici. Cine știe, poate la un moment dat va ajunge…
Între timp am ajuns să încerc și să apreciez și alte forme de lasagna. Am făcut week-endul trecut o lasagna cu somon si spanac tare bună. De mult vroiam să o încerc, mai ales că mai făcut cu vreo 2-3 ani în urmă un fel de experimet pe această temă.
Pentru că între timp ne-am mai maturizat și pentru că încercăm să ducem o viață măcar pe alocuri mai sănătoasă, am condiserat că ar fi mai bine ca în locul tăvii mult mai mari în care făceam lasagna înainte să fac de data aceasta lasagna într-o tavă de cozonac. Au ieșit astfel 4 porții de lasagna pentru care am folosit: 4 fire de ceapă verde, 4 fire de usturoi verde, 800 gr spanac congelat, 450 gr somon, 200 ml smântână pentru gătit, 10 foi lasagna, 180 gr cașcaval, 8 roșii cherry, coriandru măcinat, nucșoară proaspăt rasă.
Am început prin a încinge tigaia cu un stop de ulei de măsline în ea. Am pus ceapa și usturoiul verde tocate în ea.
După ce ceapă și usturoiul s-au înmuiat, am adăugat spanacul congelat. Am pus capacul și am lăsat pe foc mic 10-12 minute. Am luat apoi capacul, am amestecat bine și am lăsat să fiarbă la foc mare și să se evapore lichidul.În timpul acesta am tăiat somonul cubulețe și am amestecat bine cu coriandru măcinat.
Am stat mult să mă gândesc dacă să fac si sos bechamel la această rețetă și până la urmă am ales să nu fac. Mi s-a părut că ar îngreuna cumva inutil mâncarea și atunci am ales să folosesc pur și simplu smântână pentru gătit. Am avut o cutie de 200 ml pe care am împărțit-o ochiometric astfel: o parte nu foarte mare am pus-o peste somon astfel încât doar să se mozolească cu smântână, nu să băltească în ea. Cea mai mare parte am amestecat-o cu spanacul scos la răcit într-un castron după ce a fost gata. O ultimă parte, probabil nu mai mai mult decât am pus la somon am amestecat-o cu cașcavalul ras. Am păstrat foarte puțină smântână și pentru a pune pe fundul tăvii de lasagna.
Spanacul, după cum ziceam mai sus l-am scos într-un castron la răcit și l-am amestecat cu smântână lichidă și cu nucșoară proasăt rasă.
Mai apoi am început să asamblez lasagna în forma de cozonac. Am uns forma cu foarte puțin unt moale, am pus un strop de smântână lichidă și peste 2 foi de lasagna. Forma mea de 30 cm lungime este mai scurtă decât lungimea a două foi de lasagna așa că am ales să rup una din foi cu mare grijă astfel încât suprapunerea celor două foi să fie minimă. Dacă nu făceam asta aș fi avut o zonă din lasagna cu mult mai multe paste decât restul.
Succesiunea apoi a fost astfel: jumătate din cantitatea de somon, foi de lasagna, jumătate din cantitatea de spanac, foi de lasagna, iar somon, iar foi, iar spanac și la final iar foi. Pe deasupra am pus cașcavalul ras amestecat cu smântână lichidă și un praf de piper. Roșiile cherry le-am tăiat în jumătăți pe care înainte de a le pune deasupra cașcavalului ras le-am pus pentru jumătate de minut la scurs pe hârtie absorbantă de bucătărie.
Pe margine și printre jumătățile de roșii frumos aranjate am presărat busuioc uscat.
Am băgat tava în cuptorul preîncins la 180 de grade pentru 40 de minute. În ultimele 5 minute am dat focul la 200-210 grade pentru a se rumenii frumos pe deasupra. După ce am stins cuptorul am mai lăsat tava să se odihnească în cuptor încă 5 minute.
Se știe treaba că lasagna trebuie lăsată un pic la odihnit înainte de a fi tăiată. După ce o tăiați aveți mare grijă că probabil încă frige. Știu oameni cărora nu prea le place spanacul și care cu greu s-au abținut să nu se năpustească asupra acestei bunătăți când încă era prea caldă.
N-aș fi crezut ceva ani în urmă să ajung să fac această lasagna și să-mi placă atât de mult. Aș mai mânca ș-acum o porție, dac-aș mai avea.
Ce îmi place foarte mult la roșiile de deasupra (în afară de culoarea extraordinară) este că se coc și se sigilează cumva pe tăietură fără să se usuce, astfel încât ai surpriza atunci când mănânci din ele să constați că încă sunt pline de zeamă.
Da, încă o mâncare colorată foarte delicioasă, așa cum îmi place mie! Vă urez și vouă un week-end cât mai colorat!
[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]
Eu zic că cea mai bună lasagna e cea care o pregătești chiar tu cu mâinile tale.
Da, sunt perfect de acord! 😀 iar după ce o să termin foile de lasagna pe care le mai am în casă o să trec să-mi fac singura pastele 🙂
Te invit cu drag sa participi la provocarea Dulce Romanie gazduita in aceasta luna de mine. Sper ca macar una din propunerile mele sa-ti fei pe plac si sa ai putintel timp liber ptr a putea pregati ceva ! 🙂
Un week-end minunat iti doresc !!
Si eu fac des lasagna cu spanac. Imi place ca e mai light. Iar somonul il folosesc afumat, de gust asa :). A ta arata tare bine .
Da, e mult mai ușoară decât cea bolognese. Și mie îmi place mult somonul afumat, dar în ultimul timp mănânc somon simplu 🙂
Mă bucur că îți place ce ai găsit la mine pe blog 😀 Te mai aștept cu mare drag!
promit solemn celor doua Dane ca fac lasagna cu somon si pun mai mult sos si pe ultimul strat!