Creveți cu fenicul și sos de portocale…

N-am mai mâncat până acum fenicul, așa că m-am gândit că e vremea să-l încerc. L-am combinat cu niște creveți și sos de portocale și a ieșit ceva tare bun.

Alegând pozele pentru postare am constatat cu surprindere că “domnul crevete” din  vârf de grămadă seamănă izbitor cu un 6, semn că probabil știe el ceva și nu știe rău deloc. Am ajuns la cea de a 6-a temă a Inspiration Food Marathon, rețetă în 30 de minute.

Nu mai lungesc vorba că n-avem decât 30 de minute și trebuie să fie gata masa.

Am început prin a strânge toate ingredientele: un bulb de fenicul (cel alb cu tulpini, în caz că nu-l cunoașteți), creveți, unt, portocale, usturoi, piper, ardei mici iuți, vin alb sec, pătrunjel.

Am spălat bulbul de fenicul și i-am tăiat tulpinile, apoi l-am tăiat pe jumătate. Am scos cu un cuțit bine ascuțit ceea ce se poate numi cotor.

Apoi l-am tăiat julien ca pe ceapă. Cu cât este tăiat mai subțire, cu atât se face mai repede. Are un miros puternic care seamănă cu mirosul de anason.

Am pus tigaia pe foc mare și am pus untul la topit.

În untul încins am pus fâșiile de fenicul.

Durează 15 minute până se caramelizează (timp destul pentru a face alte pregătiri). Din când în când am mai amestecat în el.

Când fâșiile de fenicul au fost gata, le-am scos pe o farfurie și am pus, în aceiași tigaie încinsă bine, creveții. Eu am cumpărat creveți prefierți, dar nu congelați. Le-am păstrat codițele pentru că mie așa îmi plac. Creveții se fac foarte repede, 3 minute fiind destul pentru ei.

Cât timp feniculul e în  tigaie ziceam că este timp destul pentru celelalte pregătiri.

Mai întâi am stors două portocale.

Am curățat și am tocat câțiva căței de usturoi.

Am pus într-un bol 150 ml suc de portocale, aproape 100 ml vin alb sec, usturoiul tocat, am râșnit niște piper și ardei iuți.

Când am scos și creveții din tigaie am pus conținutul bolului de mai sus în tigaie. Începe foarte repede să fiarbă, tigaia fiind bine încinsă. Am lăsat să fiarbă și să se evapore din alcool cam 5 minute.

Timp destul să spăl câteva frunze de salată, să le usuc, să le rup și să le stropesc cu puțin ulei de măsline. Am mai tocat și jumătate de legătură de pătrunjel.

Când au trecut 5 minute de când fierbea sosul de portocale am adus la loc în tigaie feniculul și creveții și i-am lăsat 2 minute să se combine gusturile. În timpul ăsta am pus la prăjit și două felii de pâine.

După două minute am oprit focul și am adăugat în tigaie mare parte din pătrunjelul tocat.

Au trecut 30 de minute și masa e gata la marele fix! Am pus creveții cu fenicul într-o farfurie adâncă și cu o lingură am adăugat sos. Am mai presărat pătrunjel proaspăt și gata.

A fost bun, ne-a plăcut! Mai facem!

Cu această rețetă particip la “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux. Sper că vă place și vouă ideea mea rapidă pentru cină și sper că mă veți susține cu comentarii și like-uri aici și pe Facebook. Mulțumesc!

[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]



9 thoughts on “Creveți cu fenicul și sos de portocale…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.