Lasagna cu ciuperci si zucchini…

După primul experiment foarte reușit cu lasagna cu somon și spanac mi-am propus să mai încerc și alte combinații și mi-am mai propus să-mi fac singură foile de lasagna. Ce se vede mai jos e rezultatul: o lasagna cu ciuperci si zucchini cu foi proaspete, o delicioșenie cum n-ați crede!
Lasagna cu ciuperci si zucchini (1)

Am să încep povestea cu umplutura de ciuperci. Mai întâi am spălat și tăiat feliuțe 700 gr ciuperci champignon.

Lasagna cu ciuperci si zucchini (2)Am încins o tigaie și le-am pus pe foc, fără ulei. Nu mi-au încăput toate chiar de la început în tigaie, dar pe măsură ce s-au micșorat n-a mai fost o problemă. După ce au eliminat apa, le-am lăsat descoperite să se evapore din lichid, apoi le-am scos din tigaie.
Lasagna cu ciuperci si zucchini (3)

Am pus niște ulei și o ceapă mare tăiată cubulețe. Am lăsat-o să se înmoaie și să devină sticloasă.Lasagna cu ciuperci si zucchini (4) Am adus înapoi în tigaie ciupercile, am mai pus și câțiva căței de usturoi mărunțiți bine. Am condimentat cu piper proaspăt macinatoregano și busuioc uscat și am pus și niște sos de soia. La faza cu sosul de soia italienii de prin preajmă sunt rugați să întoarcă un pic capul.

După ce s-au combinat aromele și a fost gata toată treaba, am scos totul într-un castron și am lăsat să se răcească.Lasagna cu ciuperci si zucchini (5)

Am trecut apoi la zucchini (tot cam 700 gr),  pe care i-am tăiat în felii nici prea subțiri, nici prea groase. Am încins tigaia și am pus un pic de ulei. Când s-a încins am pus pe rând feliile de zucchini, astfel încât să nu se suprapună. I-am prăjit în mai multe tranșe.Lasagna cu ciuperci si zucchini (6) Când am terminat toate tranșele de zucchini, am pus în tigaie un strop de ulei, câțiva căței de usturoi mărunțiți bine și niște tulpini foarte tinere de țelină.Lasagna cu ciuperci si zucchini (7) După ce s-au înmuiat, am readus în tigaie toate feliile de dovlecei și am amestecat bine. Am adăugat iarăși niște sos de soia și iarăși italienii de prin preajmă sunt rugați să întoarcă capul, ca nu cumva să se supere că am făcut așa o blasfemie să pun sos de soia în lasagna. Când a fost gata și compoziția asta am scos-o la răcit.Lasagna cu ciuperci si zucchini (8) Aluatul de paste, de fapt, l-am făcut înainte de umpluturi, din 200 gr făină, 2 ouă, un praf de sare, o lingură de ulei de măsline, oregano și busuioc uscat.

Am mai povestit cum se face aluatul aici și aici. După ce l-am frământat bine, l-am împachetat în folie alimentară și l-am băgat la frigider pentru cel puțin o oră.Lasagna cu ciuperci si zucchini (9) După ce au fost gata cele două umpluturi pe care le-am lăsat la răcit, am scos aluatul din frigider și l-am întins cu mașina de făcut paste în fâșii atât late cât și lungi cât forma mea de cozonac. Am avut nevoie de 5 astfel de fâșii. Restul de aluat l-am făcut tăiței și asta e o altă poveste…Lasagna cu ciuperci si zucchini (10)

La faza asta am încins cuptorul la 180 de grade și m-am apucat de asamblat lasagna. Am mai folosit: un strop de unt, 200 ml smântână pentru gătit, 200 gr cașcaval, piper proaspăt măcinat, nucșoară proaspăt rasă, 8 roșii cherry, busuioc uscat.

Pentru că nu am vrut să fac sos bechamel la această lasagna, am folosit smântână pentru gătit. Un sfert am amestecat-o cu umplutura răcită de ciuperci, un sfert cu umplutura răcită de zucchini, iar restul cu cașcaval ras.

Mai întâi am uns forma de copt pe fund cu puțin unt moale și am picurat niște smântână de gătit (am furat-o de la umplutura de ciuperci). Peste am pus o foaie de lasagna și jumătate din umplutura de ciuperci (1). Am nivelat frumos, apoi am pus altă foaie de lasagna. La rând a venit jumătate din umplutura de zucchini (2). Iar foaie, iar ciuperci, iar foaie, iar zucchini și la final iar foaie. Pe deasupra am pus cașcavalul ras amestecat, după cum vă ziceam mai sus, cu smântâna pentru gătit, piper proaspăt măcinat și nucșoară proaspăt rasă (3). Am tăiat roșiile cherry în jumătăți și le-am așezat frumos deasupra. Printre ele am presărat busuioc uscat.

Am băgat tava în cuptorul încins pentru 35 de minute. Încă 5 minute cu focul tare pentru o rumenire frumoasă și gata!

Lasagna cu ciuperci si zucchini (11) Lasagna cu ciuperci si zucchini (12)

După cum vă ziceam la început, am obținut o delicioșenie de lasagna fără carne! N-aș fi crezut, dar uite că se poate!
Lasagna cu ciuperci si zucchini (13) Eu am mâncat-o rece, Cip a preferat-o caldă. Ambele variante vă asigur că sunt delicioase!Lasagna cu ciuperci si zucchini (14)

Merită încercată mai ales acum când e plină piața de dovelcei și de zucchini și nici nu sunt călduri prea mari. Vă asigur că merită!Lasagna cu ciuperci si zucchini (15)

S-aveți o zi frumoasă și îmi cer scuze că am întârziat așa de mult cu rețeta!

[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]



Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.