Coffee, coffee, coffee…2

E luni și deși nu mai e dimineață, avem totuși cafea, chiar multă cafea. Iubitori și dependenți de cafea sper că sunteți pe recepție!

Eu sunt înebunită după cafea și nu atât pentru că mă ține trează și îmi face viața mai ușoară, cât pentru gustul ei. Îmi place să îmi beau cafeaua neagră, simplă, tare. Îmi plac foarte mult și deserturile cu cafea. Orice este cu cafea îmi place teribil: tort, prăjitură, cremă, ciocolată și cam la asta mă gândesc eu când zic ceva bun cu cafea. Pentru a ieși din tiparele prestabilite ale minții mele am făcut azi tagliatelle cu cafea, cu sos de cafea și ciocolată și migdale trase în caramel tot cu cafea. Alături, ce credeți, am pus o cafea neagră, tare. Nu că a fost bun, a fost foarte, foarte bun!

Pentru tagliatelle am folosit: 140 gr făină, 1 ou, 3 linguri de cafea tare, 1 linguriță extract de cafea.

Am început prin a face o cafea tare pe care am lăsat-o la răcit. Când a fost rece m-am apucat de aluat. Am pus mai întâi 100 gr făină în formă de vulcan și un ou în mijloc.

Am adăugat 3 linguri din cafeaua răcită și o linguriță extract de cafea. Am început să amestec cu o furculiță. Pentru că aluatul era prea moale am adăugat treptat făină până a ajuns la consistența potrivită. În total au fost 40 de grame de făină adăugată. Am frământat timp de 5-7 minute, după care am învelit bila de aluat obținută în folie alimentară și am băgat-o la frigider pentru o oră.

Peste o oră am scos aluatul din frigider și l-am pudrat cu făină.

L-am întins de câteva ori cu podul palmei, apoi am trecut la lucrat aluatul cu mașina de făcut paste. Am mai explicat aici cum se procedează. Pentru că aluatul era prea lung l-am tăiat în 3 bucăți. Fâșiile le-am pudrat cu făină și le-am lăsat vreo 5 minute la uscat.

Apoi le-am tăiat tagliatelle.

Le-am mai lăsat la uscat incă vreo 5, poate 10 minute până le-am pus la fiert.

Pentru sos am folosit: 170 ml smânână dulce, 40 gr zahăr, 2 linguri cafea solubilă, o jumătate de linguriță de scorțișoară, 50 gr ciocolată neagră.

Am pus într-o crăticioară pe foc mediu 120 ml smântână dulce, zahărul, cafeaua solubilă și scorțișoara. Am amestecat din când în când până s-a topit zahărul și s-a dizolvat cafeaua și scorțișoara în smântâna dulce. Am lăsat pe foc încă două minute după ce a început să fiarbă.

Am amestecat în sos ciocolata ruptă bucăți până s-a topit de tot.

Am lăsat să se răcorească un pic, apoi am adăugat treptat smântână dulce până am adus sosul la consistența dorită. În total am mai adăugat 50 ml. Dacă vreți un sos de cafea cu ciocolată mai gros adăugați mai puțină smântână la final.

Am ajuns și la migdalele îmbrăcate în caramel cu cafea. Mai întâi am prăjit într-o tigaie antiaderentă o mână de migdale.

Apoi am făcut caramelul cu 50 gr zahăr, 50 ml miere, 2 linguri de cafea solubilă și un vârf de linguriță de scorțișoară. (Dacă puneți mai multă scorțișoară o să acapareze gustul de cafea.)

Am pus totul într-o crăticioară pe foc mic. Am amestecat să se topească zahărul și am lăsat să fiarbă un pic.

Am pus pe un tocător de plastic migdalele prăjite și peste ele am pus caramelul cu cafea. Le-am mozolit cum am putut și le-am lăsat să se usuce. Eu am făcut migdalele cu caramel de cafea cu o zi înainte.

Am pus o oală cu apă și un praf de sare la fiert. Când a ajuns la fierbere am pus pastele pentru două minute și jumătate, apoi le-am scos și le-am scurs bine de apă. Le-am așezat pe farfurie.

Am pus cu o lingură sos peste. Pentru că sosul nu a fost prea gros s-a strecurat perfect printre tagliatelle. Am presărat migdale caramelizate mărunțite cu un cuțit.

N-a fost în zadar toată munca, a ieșit un desert delicios. Incredibil de bun, incredibil de cafegiu.

Sigur că alături am avut un pahar de cafea neagră, așa cum îmi place mie.

Mai trebuie să vă spun că particip la concurs? Da, am pregătit rețeta pentru “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux. În caz că vă place desertul meu vă invit să mă susțineți cu comentarii și like-uri aici și pe Facebook. Mulțumesc!

[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]11 thoughts on “Coffee, coffee, coffee…2”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.