Tartă de post cu legume…
Am mai spus-o, mă repet: îmi plac tartele, și să le mănânc, dar mai ales să le fac și sunt mereu în căutare de idei noi, bune de pus în aplicare. De data aceasta nu am făcut o tartă cu compoziția legată cu ou și smântână, așa cum sunt quiche-urile, ci am făcut o tartă cu legume și cu un aluat de post. Ce a ieșit a fost mai bun decât îmi închipuiam! Este o tartă absolut delicioasă!
Fiind o tartă de post am înlocuit în aluatul clasic de tartă pâte brisée untul cu margarina și oul cu 50 ml apă rece. Am ales să înlocuiesc și mare parte din făina albă de grâu cu făină de secară.
Am folosit pentru aluat: 150 gr făină de secară, 50 gr făină albă de grâu, un praf de sare, jumătate de linguriță praf de copt, 100 gr margarină rece, in jur de 70 ml apă rece, o lingură de busuioc uscat.
În acest gen de aluat nu se folosește praf de copt, eu l-am adăugat din cauză că am înlocuit făina albă de grâu cu făina de secară.
Dacă nu țineți să aveți o tartă de post, înlocuiți margarina cu untul și în loc de 70 ml apă folosiți un ou și 20 ml apă.
Am pus în vasul robotului făina de secară, făina albă de grâu, praful de sare, praful de copt, busuiocul uscat și margarina foarte rece tăiată cubulețe. Am amestecat cu robotul până am obținut firimituri, după care am început să torn apa rece. Am mai amestecat până am obținut o bilă de aluat pe care am turtit-o cu podul palmei, am învelit-o în folie alimentară și am băgat-o pentru vreo oră, poate două la congelator.
Am ales să folosesc pentru tartă legumele pe care noi le mâncăm în mod uzual adică: ceapă, usturoi, morcovi, ciuperci, praz, zucchini, ardei capia roșu și roșii cherry.
Am spălat, curățat și tăiat toate legumele cu excepția roșiilor cherry. Le-am pus pe foaie de copt într-o tavă, iar tava am acoperit-o cu staniol și am băgat-o în cuptorul preîncins la 180 de grade pentru 25 de minute.
Am făcut asta pentru a înmuia legumele și a scoate parte din apa din ele înainte de a le pune în tartă. Aveți mare grijă că la momentul la care o să ridicați folia de aluminiu o să iasă mult abur foarte fierbinte.
Când legumele au fost înăbușite am scos aluatul de tartă din congelator.
L-am întins cu ajutorul sucitorului într-o formă cât mai aproape de un cerc cu diametru mai mare decât diametrul tăvii. Tava mea are un diametru de 28 cm. Înainte de a muta aluatul întins în tava de tartă am pregătit o foaie de copt cu margini mai mari pe care am pus-o în tavă.
Am mutat mare parte din legumele înăbușite în tavă peste aluat.
Am picurat ulei de măsline și sos de soia cu grijă să se strecoare peste tot. Am presărat oregano uscat (din producția proprie), apoi am tras marginile de aluat peste legume. În mijloc am adăugat restul de legume, iar ulei, iar sos de soia, iar oregano uscat și moț deasupra 3 roșii cherry.
Am băgat-o la cuptor pentru 50 de minute. Primele 40 de minute la 180 de grade, și ultimele 5-10 minute la 200 de grade.Și cam asta este toată povestea! Urma partea aia cu au trăit fericiți împreună până la adânci bătrâneți, doar că tarta n-a mai trăit mult… A fost mâncată fără milă și cu multă poftă de cei patru oameni pentru care a fost făcută. Doi dintre ei țineau post și au fost foarte încântați de bunătatea de tartă. Ceilalți doi, care nu țineau post, au vrut inițial să mănânce tarta alături de niște carne, dar au renunțat căci era prea bună doar așa. S-a dovedit că toți cei patru meseni au fost fericiți după ce au mâncat tarta și au trăit să povestească despre ea. O tartă foarte gustoasă și dulceagă de la atâtea legume coapte.
Vă provoc s-o încercați căci este tareee, tareee bună!Zi faină tuturor!
P.S. Pentru că Magda a zis că îi place tarta mea am înscris-o repede la parada Dulce Românie din luna aprilie.
[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]
O minune de tarta ai facut , nici nu ma mir ca s-a papat asa repede !!! 😉
Eu te astept cu drag la provocarea cu ciuperci , si tare m-as bucura s-o prezint la parada alaturi de celelalte minunatii !!
O zi frumoasa iti doresc !!
Dacă îți place tarta mea să știi că o aduc la tine la paradă 😀 și o să mai aduc și niște leurdă, să știi 😀
O tartă de poveste ai făcut!
Chiar așa!!
De fiecare data cand citesc despre aceste bunatati ma trezesc cu pofte greu de controlat 🙂
Înseamnă că mi-am atins scopul 😀
Fiind unul din cei patru care au mâncat tarta cu Iegume făcută de Ileana, pot să confirm că in afara faptului că era foarte aspectuoasă, a fost şi foarte, foarte gustoasă. Legumele doar coapte işi păstrază aroma, gusturile caracteristice fiecăruia şi vitaminele, deci sunt hrănitoare, foarte bune pentru cei care ţin post. Ca urmare incercaţi-o si nu o să va pară rău!
Martoru’ meu! 😀
Tarta asta e mirifica, am voie sa o iubesc, nu?
Felicitari.
Sigur că da!! Mulțumesc! Mă bucur că te-am prins în vrajă 😀
Sigur ca-mi place !!! 😉 Te astept si cu leurda , cu mare drag !!!
Ai reușit o paradă mai mult decât minunată! Absolut superbă!
Mmmm ce bine arata…
Am incercat-o si eu, mi-a placut foarte mult!
Multumesc pentru inspiratie!