Pineapple upside down cake…
Îmi place ananasul și de mult voiam să încerc prăjitura aceasta întoarsă, dar nu am făcut-o până acum pentru că, recunosc, am o teamă pentru zahărul caramelizat. A venit însă timpul să-mi înving frica și iată că a ieșit ceva grozav de bun! Pineapple upside down cake!
Provocarea nu a fost doar zahărul caramelizat, ci rețeta în sine pe care am ales-o și adaptat-o după bunul meu plac de pe blogul Biancăi: Sarea în bucate în cadrul provocării secrete din luna martie. Parada de luna aceasta va fi găzduită de blogul Bucate pe alese.
Eu am ales să înlocuiesc merele cu ananas și să fac prăjitura în forme individuale.
Pentru 4 porții am folosit: 4 felii de ananas din conservă, 4 vișine fără sâmburi, 100 gr făină, jumătate de plic de praf de copt, 3 ouă, 50 gr zahăr alb, 10 gr zahăr vanilat bourbon, 40 gr unt, coajă rasă de lămâie și portocală. Caramelul am ales să-l fac direct în formele îndividuale la cuptor și am folosit pentru fiecare prăjitură în parte: 20 gr zahăr și o lingură sirop din conserva de ananas.
Ca să nu-mi bat capul cum să împart exact caramelul în formele individuale m-am gândit să fac zahărul caramel direct în vasele în care am copt prăjitura mai târziu. Nu știam exact dacă merge să fac zahărul caramel la cuptor, dar am zis să încerc cu o formă și să le fac mai apoi și pe celelalte tot așa în caz de succes. Mi-a ieșit și așa am procedat cu toate. Adică am pus zahărul și siropul în fiecare din forme și le-am băgat în cuptorul încins la 180 de grade. După 15 minute am obținut caramelul de care aveam nevoie. De teamă să nu cumva să mi se spargă vasele ceramice la contacul cu grătarul încins când am introdus vasele în cuptorul preîncălzit, am ales să scot grătarul afară înainte să încing cuptorul și să-l introduc la loc odată cu vasele ceramice.
Am lăsat un minut- două să se răcească și cu mare grijă am îmbrăcat pereții vasului cu caramel. Când s-a răcit de tot am pus felia de ananas în vas și în mijlocul ei vișina. În mod normal se folosesc cireșe confiate, dar cum mie nu prea-mi plac am ales să le înlocuiesc cu vișine. Normal că nu am avut vișine proaspete așa că am folosit vișine congelate pe care le-am decongelat și scurs bine de zeamă înainte să le pun în forme.
Caramelul fiind gata m-am apucat repde de compoziția prăjiturii. Am bătut cu mixerul zahărul cu untul și coaja de lămâie și portocală, apoi am adăugat pe rând ouăle. La final am cernut făina cu praful de copt peste compoziție și am amestecat bine cu o spatulă de silicon.
Compoziția obținută am repartizat-o în mod egal în cele 4 vase pe care le-am băgat în cuptorul încins la 180 de grade pentru 25 de minute.
După 25 de minute am încercat prăjiturile cu o scobitoare și am constatat că erau gata. Nu am poză cu ele la momentul scoaterii din cuptor pentru că ele trebuie răsturnate imediat după ce sunt scoase din cuptor.
Am avut emoții care s-au dovedit total nejustificate. Am răsturnat fiecare prăjitură după 30 de secunde de odihnă și au ieșit fără nici un fel de probleme.
Zahărul caramel îmbracă și însiropează blatul perfect.
Am obținut o prăjituă foarte aromată și frumoasă.
V-am zis că am avut emoții, dar vă jur că este mai simplu decât pare.
Am fost foarte fericită că mi-a ieșit perfect!
Poate fi mâncată ca desert sau pur și simplu așa cum am făcut noi, la micul dejun din week-end. Merge de minune la o ceașcă de ceai sau cu lapte și cafea alături. Nouă ni s-a părut perfectă așa fără frișcă sau alte glazuri.
Vă recomand cu mare drag s-o încercați și vă urez la final o săptâmână cât mai ușoară în așteptarea primăverii pierdute.
[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]
Chiar ca e perfecta!
Mulțumesc frumos! 😀
Ce frumos arata!!! ;;)
Daa! Mulțumesc!
Ce-mi plac deserturile în porții individuale!
Da și mie îmi plac foarte mult, iar desertul acesta cred că merge cel mai bine așa 🙂
E fenomenala, iar portiile individuale o fac intr-adevar de neegalat!
Mulțumesc mult!