Plăcintă cu varză murată..

Am tot auzit de rețete cu varză murată în ultimul timp și mi-am amintit de o plăcintă cu varză pe care am mâncat-o în urmă cu vreo 3 ani. Pe vremea aia nu găteam decât foarte puțin și nici blog nu aveam. Altă plăcintă cu varză murata nici nu-mi amintesc să mai fi mâncat, dar plăcinta aia m-a fermecat așa că am zis să încerc și eu.

Placinta cu varza murata (1)

Nu prea gătesc eu rețete tradiționale, mai ales că celelalte par mai simple, dar de data asta am făcut o excepție. După ce am făcut pozele mi-am amintit și de proiectul albinuței Alice și hop și eu la Lunea gătește românește! 🙂

Placinta cu varza murata (2)

Acum mă grăbesc să vă zic ce și cum am făcut pentru că suntem pe drum, ne întoarcem din vacanță 🙂

Mai întâi am aranjat cu mama să îmi facă rost de o varză murată, are ea dealer-ul ei. Am primit-o de la mama chiar fără cotor și desfăcută în frunze. Eu m-am ocupat s-o desărez, Am încălzit niște apă și am turnat-o peste frunzele de varză. Am lăsat-o în apă doar 10 minute, apoi am clătit frunză cu frunză cu apă rece și apoi am tocat-o.

Placinta cu varza murata (3)

Varza tocată a fost 1,20 kg. În rest am mai avut 200 gr kaiser, 2 cepe potrivite, piper proaspăt măcinat, chimen și niște boia iute.

Placinta cu varza murata (4)

Am pus o oală pe foc și în ea kaiser-ul fără altceva. În același timp am pus pe foc și o oală cu apă la fiert să am pentru mai târziu.

Placinta cu varza murata (5)

Când kaiserul s-a rumenit și și-a lăsat grăsimea și savoarea în oală, l-am scos și am pus ceapa. (Ceapa din oală e murdară de la grăsimea kaiser-ului, nu-i arsă).

Placinta cu varza murata (6)

Când ceapa s-a înmuiat am adăugat varza, am mozolit-o bine și am mai adăugat niște ulei. Apoi am pus vreo 5 polonice de apă fiartă peste ea și am lăsat-o cu capacul. După 15 minute am repetat operațiunea, adică iar apă fiartă peste iar cu capacul pe ea 15 minute. După am luat capacul de pe oala, am râșnit bine piperul, am adăugat chimenul și doar un strop de boia. Am dat focul mai mare, am amestecat bine și am stat cu ochii pe ea probabil încă vreo 10 minute, apoi gata umplutura.

Placinta cu varza murata (7)

Am lăsat varza la răcit și m-am ocupat de aluat pe care l-am făcut cu ajutorul mașinii de făcut pâine. Am introdus în cuva aparatului în ordinea următoare ingredientele: 200 ml lapte, 2 ouă, 50 gr unt moale, jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de zahăr, 500 gr făină amestecată cu un plic de drojdie. (Atenție! îngredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci din frigider. Făina se amestecă înainte cu drojdia uscată și se lasă 10-15 minute.)

Placinta cu varza murata (8)

Am pornit mașina pe programul de aluat dospit și peste 1 h 25 min am avut aluatul gata. L-am împărțit în două și l-am întins pe rând cu sucitorul. Am tapetat cu unt și făină o tavă și am așezat prima jumătate de aluat.

Placinta cu varza murata (9)

Am pus peste compoziția cu varza.

Placinta cu varza murata (10)

Iar peste varză am distribuit uniform și kaiser-ul.

Placinta cu varza murata (11)

Am învelit totul cu cea de-a doua bucată de aluat pe care am uns-o cu un ou bătut și am înțepat-o cu furculița.

Placinta cu varza murata (12)

Cuptorul era deja încălzit la 180 de grade și plăcinta a stat înăuntru timp de 45 de minute. La final încă 5 minute cu focul mai tare.

Placinta cu varza murata (13)
Ce a ieșit mi s-a părut mie o minunăție de plăcintă foarte, foarte arătoasă 🙂

Placinta cu varza murata (14)

Placinta cu varza murata (15)

Merge de minune cu un pahar de vin roșu de țără! Dacă nu le aveți cu băutura merge foarte bine cu smântână.

Placinta cu varza murata (16)Și-am încălecat pe-o șa și mi-am făcut pofta!

Placinta cu varza murata (17)

Cât pe ce să uit, dar mi-am amintit! Acum la final am și câțiva bujori albi pentru toți sărbătoriții zilei. La Mulți Ani!

Placinta cu varza murata (18)5 thoughts on “Plăcintă cu varză murată..”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.