Legume, curcan, mamaliga…
Începusem să mă ocup de pozele de la tortul cu vișine, dar am renunțat momentan pentru că tocmai ce mi-am facut de mâncare și am zis să împărtășesc cu voi.
Poze din timpul preparării n-am, pentru că n-am avut intenția inițial să împărtășesc cu voi 😀 Așa că vă povestesc. Am scos la dezghețat de dimineața o bucată de piept de curcan. Curcanul a fost nu fericit, ci foarte fericit. 🙂 Adică a trăit el într-o curte împreună cu frații lui și n-au avut habar că alții sunt mai puțin norocoși ca ei și trăiesc o viața mult mai scurtă, fără să vadă lumina zilei 🙂 De dimineață când am scos bucata la dezghețat aveam degând s-o transform în grătar, dar m-am răzgandit. Am tăiat-o în fâșii și am părpălit-o în două tranșe, în tigaie cu niște ulei de măsline pentru gătit. Cât bucățile de curcan erau în tigaie, am studiat ce mai era prin frigider. Am găsit o bucată de praz, vreo 6 ciuperci nu prea mari, o ceapă uscată mare, un dovlecel maree și 2 morcovi, din care unul s-a dovedit stricat. Am feliat ciupercile și am tăiat ceapa julien. Morcovul l-am tăiat rondele, la fel și prazul, iar dovlecelul l-am curățat de tot de coajă, l-am tăiat în 4 pe lungime și apoi feliuțe subțiri. Când carnea a fost gata am scos-o într-un castron. Am mai adăugat niște ulei în tigaie și am pus ceapa, prazul și ciupercile împreună cu o crenguță de rozmarin și una de oregano (din boscheții proprii). Am pus capacul și le-am lăsat câteva minute la foc mare. Când mi s-a parut că au stat destul am scos crenguțele de rozmarin și oregano și am adaugat morcovul și dovlecelul. Am mai lasat vreo 4-5 minute iar apoi am adaugat și bucațile de carne. N-am avut vin alb, așa că n-am pus. Încă 2 minute și am stins focul.
Eu sunt mare mămăligară. Aș mânca aproape tot timpul 🙂 Am pus într-o oala apă la fiert. Deobicei măsor apa, cântăresc mălaiul. Acum lenea a fost prea mare. Cum ziceam am pus apa la fiert într-o oala. Nu prea multă pentru că am vrut doar un boț de mămăligă. Când apa a început să fiarbă am pus niște sare și am început sa adaug mălaiul. Cu o mână turnam mălaiul, cu cealaltă amestecam încontinuu cu o lingură de lemn. Cand mi s-a parut ca ajunge m-am oprit. A stat pe foc vreo 15 minute. Din când în când am mai amestecat.
La final am pus mămăliga într-o strachină și legumele împreuna cu carnea într-un castron. Mai apoi le-am combinat într-o altă strachină și am mâncat totul cu foarte mare poftă. Legumele au fost ușor dulcege și s-au potrivit perfect cu mămăliga… Să încercați și voi 😀