Biscuiți de post cu mirodenii și cafea…
În urmă cu vreo două săptămâni am avut nevoie să fac ceva bun de ronțăit pe drum. Pentru că plecam dimineață am zis că ar prinde bine să fac niște biscuiți cu cafea și pentru că unii dintre noi țineau post am ales să fac niște biscuiți de post pentru a putea mânca toată lumea. Ca să împac chiar pe toată lumea am ales să-i fac cu făină de secară pentru a fi mai dietetici. I-am refăcut vineri pentru week-endul acesta și pentru a vă putea arăta și vouă rețeta.
Pentru 30 de biscuiți am folosit: 250 gr făină de secară, un praf de sare, 5 gr praf de copt, 125 gr margarină topită, o linguriță cu vârf de mirodenii, 50 ml cafea la filtru, un plic de cafea instant, 70 gr zahăr, 10 gr zahăr vanilat bourbon. (Am uitat să pun zahărul în poză.)
Mirodeniile pe care le-am folosit sunt aceleași cu cele de la turta dulce de post, adică: scorțișoară, nucșoară, cuișoare, cardamom, anason, ghimbir și coajă de portocală măcinate cu robotul. Am un borcan plin din care folosesc când am nevoie. Înainte să folosesc amestecul la preparate îl cern pentru a evita bucățile mai mari sau semințele.
Cafeaua instant am dizolvat-o în cafeaua făcută la filtru pentru a obține o aromă și mai puternică de cafea.
Într-un castron mare am cernut făina de secară amestecată cu un praf de sare și praful de copt, apoi am adăugat zahărul, zahărul vanilat bourbon și mirodeniile. Am turnat mai apoi margarina topită pe baie de aburi și apoi lăsată să ajungă la temperatura camerei și cafeaua tot la temperatura camerei.Am amestecat inițial cu o spatulă de silicon, apoi am început să frământ cu mâna până totul a fost bine amestecat și am obținut o bilă de aluat nelipicios.Am dat aluatului o formă de sul apoi l-am învelit în folie alimetară și l-am băgat la frigider pentru cel puțin o oră. Eu de fapt l-am lăsat chiar mai mult.
După ce aluatul a stat la rece l-am împărțit în 2 bucăți și l-am întins cu sucitorul. O parte din aluat am ”ștampilat-o” și am decupat-o cu un pahar. Biscuiții i-am așezat în tavă pe foaie de copt.
Cealaltă parte am decupat-o cu o formă pătrată ondulată pe margini și cu o scobitoare am înțepat biscuiții din loc în loc.
Cele două tăvi de biscuiți le-am copt pe rând în cuptorul preîncins la 180 de garde pentru 12-15 minute.
Am obținut niște biscuiți tare frumușei.
Nu sunt foarte dulci, dar de la mulțimea de mirodenii sunt foarte aromați.Se simte discret și cafeaua din ei. Sunt foarte buni dimineața la cafea sau la o gustare de peste zi.Vi-i recomand dacă țineți post. Dacă nu țineți post, puteți foarte bine să înlocuiți margarina cu unt.Iar dacă nu țineți voi post, puteți să-i faceți pentru a-i dărui cuiva care ține post. Vor fi un cadou foarte apreciat, vă garantez
Vă urez o săptămână cât mai ușoară și s-auzim numai de bine!
[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]
Chiar că-s faini! îmi plac ștampilele pentru biscuiți. O săptămână frumoasă și ție!
Mulțumesc! Și mie îmi plac tare mult ștampilele pentru biscuiți 😀
Ce frumosi sunt biscuiteii tai! “Stampilele” sunt super!!! O zi frumoasa
Mulțumesc mult 😀
Nu stiu cum sa fac, sa te implor, sa te rog, sa te mituiesc, sa te fortez, sa te corup, etc, etc, orice, numai sa-mi faci si mie rost macar de o forma din asta de biscuiti??? Te roooog! De ani de zile visez la o forma d-asta si nu gasesc pe la noi :(, iar pana ajung eu prin Franta mai dureaza cativa ani (in cel mai fericit caz! :D). Prin urmare, daca nu vrei sa mai ai pe constiinta, zi-mi cum pot sa fac si eu rost de forme. Dau la schimb cu orice! 😀 Saru’mana!
Andreea, îți înțeleg perfect problema pentru că și eu mi-am dorit mult o ștampilă și nu am găsit în România. Ți-aș fi adus eu de la Paris, doar că acum sunt în România. Pe net văd că se găsesc aici și ar mai fi una aici. Nu știu dacă fac livrari la noi 🙁
Minunati biscuiti, iar prezentarea e impecabila!! Iti lasa gura apa 😉
Mă bucur că îți place! 😀 Mă străduiesc și eu cum pot 😉
buna ziua , pot inlocui faina de secara cu faina alba pastrand cantitatea ?
Buna,
Da, poți înlocui faina de secara cu cea albă păstrând cantitatea si poți înlocui si margarina cu unt,daca nu îi vrei de post sau cu ulei de cocos in caz ca ii vrei totuși vegani.
Multumesc frumos.