Plăcintă cu urzici și urdă…

Anul trecut m-am îndrăgostit iremediabil de tarte și i-am făcut și pe ceilalți din jurul meu să se îndrăgostească de ele. Am luat totuși la un moment dat o pauza de la ele, dar mă întorc acum chiar cu două. De fapt cu o plăcintă și o tartă. Am ales să vă povestesc mai întâi de plăcinta cu urzici și urdă. Voilà!

Placinta cu urzici si urda (1)

Ca întotdeauna am început cu pregătirea aluatului. Am folosit 2 ouă, 200 gr unt rece tăiat cubulețe și aproximativ 350 gr făină. Din cauza unor greseli de calcule (hi hi hi, ce rușineee) am pus mai puțină făina, trebuiau 400 de grame. Am mai folosit și-un praf de sare și 3 linguri de apă rece.

Placinta cu urzici si urda (2)

Am introdus în vasul robotului făina cernută amestecată cu sarea, untul rece și cele 2 ouă. Când s-au formaat firimituri am adăugat și apa rece. Am mai mixat un piuc și s-a format aluatul, pe care l-am invelit în folie alimentară și l-am ținut la congelator cam o oră.

După ce a trecut ora am împărțit aluatul în 2 părți una un pic mai mare decât cealaltă. Pe cea mai mare am întins-o și am pus-o cu ajutorul sucitorului în tava siliconată de 28 cm diametru, apoi am îndepărtat surplusul de aluat. Am aranjat bine aluatul în tavă și l-am înțepat cu furculița, apoi forma am introdus-o în cuptorul încins la 180 grade pentru vreo 15 minute. Restul de aluat a stat la frigider până i-a venit rândul.

Placinta cu urzici si urda (3)

Cât aluatul a stat cuminte în congelator eu m-am ocupat de umplutură. Ca și anul trecut la tarta cu urzici m-a ajutat mama la partea cu curățatul, spălatul și opăritul urzicilor. Cântărite urzicile opărite au fost 800 gr. N-au fost perfect stoarse de zeamă pentru că eu le-am mai pus pe foc, dar nici nu bălteau în zeamă. Am mai folosit 400 gr urdă, 200 ml smântână pentru gătit, 2 ouă, 4 fire de ceapă verde și 3 fire de usturoi verde, nucșoară proaspăt rasă și piper proaspăt măcinat.

Placinta cu urzici si urda (4)

Ceapa și usturoiul le-am tăiat și le-am înmuiat un pic în ulei de orez.

Placinta cu urzici si urda (5)

Apoi am adăugat urzicile opărite și am amestecat. Au stat pe foc potrivit vreo 15 minute, după care le-am scos într-un castron și le-am lăsat la răcorit. Când au ajuns la o temperatură mai potrivită am adăugat și urda și am amestecat bine.

Placinta cu urzici si urda (6)

Cele două ouă le-am bătut și le-am amestecat cu smântâna pentru gătit. Apoi am adăugat nucșoară și piper.

Placinta cu urzici si urda (7)

Am adăugat smântâna cu ouăle peste urzicile cu urdă și am amestecat, apoi am umplut aluatul copt și lăsat la răcorit o vreme, cu compoziția pregătită. Am întins și restul de aluat care era la frigider și am pregătit ”pătura” de aluat.

Placinta cu urzici si urda (8)

Am pus-o peste formă și am îmbinat-o cu partea de dedesubt de aluat.

Placinta cu urzici si urda (9)

Pentru că mi-a mai rămas aluat am decupat și forme de iepurași și ciupercuțe pentru decor. Am înțepat plăcinta pe deasupra din loc în loc cu o scobitoare și am uns cu un strop de ou cu smântână formele de decor si aluatul de deasupra. N-am avut prea mult și mi-a fost lene să mai pun un ou 😛

Placinta cu urzici si urda (10)

Am băgat plăcinta în cuptorul deja încins la 180 de grade și am ținut-o acolo 45 de minute.

Placinta cu urzici si urda (11)

După cum poate v-ați obișnuit deja și această plăcintă am dus-o la mama s-o mâncăm împreună. Eu, care nu-s amatoare prea tare nici de urzici, nici de urdă vă zic ca-i tare bună.

Placinta cu urzici si urda (12)

Am pregătit-o special pentru ziua de Florii când am mâncat-o alături de o tartă cu somon despre care am să vă povestesc zilele viitoare.

Placinta cu urzici si urda (13)3 thoughts on “Plăcintă cu urzici și urdă…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.