Pancakes…
Am mai făcut de vreo două ori în viață pancakes, nu mai mult, dar am impresia că de data asta a ieșit exact ce trebuia. Rețeta am luat-o de la Mazi 😉
Am luat 2 ouă că erau micuțe și le-am amestecat cu 300 ml de lapte. Am cântărit 200 gr de făină și când să le amestec cu lingurița de praf de copt am constatat că nu am praf de copt în casă. Încă nu am înțeles cum de s-a întâmplat așa ceva, dar m-am descurcat 😀 Am avut printr-o întâmplare bicarbonat de sodiu așa ca am pus o linguriță de bicarbonat într-o ceașcă și am turnat un strop de zeama de lămâie apoi am adăugat peste ouăle cu lapte, am adăugat și făina și un praf de sare. M-am gândit să mai adaug eu de la mine și niste esentă de vanilie. Am topit rapid pe baie de aburi o lingură de unt și am adaugat-o in compoziție. Nu am lăsat să se încălzească untul decât puțin deci n-a trebuit să mai aștept să se răcească 🙂
Compoziția iese ceva mai groasă decât cea de clatite clasice. Cu un polonic am turnat compoziție în tigaia încinsă. Fie vorba între noi, tigaia nu a fost suficient încinsă și prima clătită mi s-a lipit, dar n-a fost bai, am mâncat-o si ruptă 😀 Cum ziceam se toarnă compoziție în tigaie, nu foarte multă, nu se împrăștie compoziția în tigaie ca la clătitele clasice.
Aluatul va începe să faca bule și așteptăm până ce pe partea de deasupra compoziția nu mai e umedă. Focul nu trebuie sa fie la minim, dar nici foarte tare. Nu se vor lipi decât dacă tigaia nu este suficient de încinsă. Întoarcem cu o paletă clătita pe cealată parte si o mai lăsăm câteva secunde. Nu vor arata pe spate la fel precum clătitele clasice ci vor fi maronii.
Ca să am cu ce mânca pancake-urile am zis să fac si o ”dulceață” de fructe de pădure. Nu cred că termenul de dulceață e corect, dar vorba aceea n-am gasit alta rimă 😀 Am luat niște fructe de pădure congelate și le-am pus într-o cratiță cu un strop de apa și niște miere zaharisită. Le-am lasat la foc mic să își vadă singure de treabă. Daca vreti mai puțin fluidă treaba nu mai adăugați apă.
Din compoziția de mai sus mi-au rezultat 9 clătiete, prima de care vă povesteam ca s-a lipit și încă 8 care se văd în poze. Am deschis larg fereastra, mi-am adus la masă clătietele, ”dulceața”, care de fapt nu a fost prea dulce 🙂 și cana de cafea.
Primele 2 clătite le-am mâncat cu fructe de pădure.
Am zis mai apoi să încerc si două cu miere si nucă. Nuca am taiat-o cum s-a nimerit cu cuțitul 🙂 Bună și combinația asta 😀 Sirop de arțar n-am avut… poate altă dată…
Poate nu e un mic dejun pentru în timpul săptămâni, mai ales dacă vrei să dormi până în ultima clipă, dar mi se pare un mic dejun fabulos pentru week-end 😀 Sper sa-l încercați. Eu care sunt mare amatoare de clătite goale sau cu chestii sărate, am fost încântată și de varianta asta 🙂
o sa incerc si eu!!!! cu miere si nuca suna genial!
asa sa faci!!!