Tort Pufi…
La noi in familie nu se mananca tort de Craciun, dar anul asta a fost o exceptie si am facut un tort pe care l-am botezat Pufi dupa numele ursuletului din imagine. Mi-am permis sa-l botez eu pentru ca e un tort pe care l-am facut eu dupa capul meu. Are un blat facut cu ciocolata si o crema cu mure, pentru ca stie toata lumea ursuletilor le plac murele 😀
Am umblat eu pe netul asta in lung si-n lat si nu prea am gasit un blat facut cu ciocolata in loc de cacao. Da’ cand omu’ are obsesii, n-ai ce-i face, asa ca am procedat dupa cum ne-a dus mintea.
Am topit pe baie de aburi 100 gr de ciocolata amaruie cu 65 gr de unt.
Cand ciocolata cu untul s-au facut crema am luat castronul de pe foc si am adaugat 200 gr de zahar. Intre timp Cip s-a ocupat sa bata albusurile, 7 la numar. Pentru ca eu fac cozonacul doar cu galbenusuri si inainte de Craciun am tot facut cozonaci, am ramas cu albusurile astea.
Dupa ce zaharul s-a mai topit in crema de ciocolata am inceput sa adaug treptat faina cernuta amestecata cu un plic de praf de copt. In total 175 gr de faina. Pe parcurs crema a devenit prea solida asa ca m-am oprit din adaugat faina si am inceput sa pun din albusuri. Si am alternat pana am termina de incorporat si toata faina si toata spuma de albusuri.
La cuptor, blatul a stat cam 30-35 de minute la 180 de grade.
Poate n-a fost prea pufos, dar a crescut foarte frumos si eu am fost multumita de rezultat. Chiar foarte multumita pentru ca se simtea ca e facut cu ciocolata 😉
Am lasat blatul la racit in cuptor cu usa intredeschisa pentru o vreme. Adevarul e ca l-am cam lasat pana a doua zi dimineata, cand m-am apucat de crema.
Crema cu mure e o alta poveste…
Am avut vreo 500 gr de mure congelate. Am ales din cele mai mici si mai dragute vreo 100 gr si le-am pastrat intregi, deoparte, sa se dezghete singure.
Cele 400 gr de mure ramase le-am amestecat cu 80 gr de zahar brun si le-am pus intr-o oala pe foc.
Acum fiecare pune zahar dupa gust. Eu atata am considerat necesar. Murele le-am lasat pe foc pana s-au facut asa un fel de gem, nu prea mult. Dupa ce s-au mai racit le-am bagat in robot si le-am pasat. Dupa a inceput balciul. Cum sa fac sa scap de semintele acelea neplacute. Le-am strecurat si iar strecurat. Parca de vreo 5 ori :))) Mai intai printr-o strecuratoare mai mare, apoi printr-o sita mica. Sa nu cumva sa mai ramana vreun picior de samanta… Recunosc ca la final n-a mai ramas mare lucru de capul murelor.
Am batut cu robotul si 500 ml frisca lichida, pana ce am facut-o teapana. Am amestecat 300 gr de mascarpone cu ce a iesit din gemul ala de mure si cu frisca batuta si am pus si un pliculet de gelatina. Gelatina n-am pus-o direct din plic. Am preparta-o si eu dupa instructiuni. Adica am inmuiat-o in niste apa rece 10 minute, apoi am pus-o pe baie aburi pana s-a dizolvat si am turnat-o la final in fir subtire in crema.
Crema am tinut-o la frigider sa se inchege vreo ora. Intre timp Cip a taiat blatul in 3 felii si eu am pregatit siropul. Siropul din poveste l-am facut cu 1 lingura de ness (n-am avut cafea instant), 150 ml apa fierbinte, 2 plicuri zahar vanilat si 3 linguri de whisky. In caz ca va ramane sirop, asa cum mi-a ramas mie, e numai bun de baut 😀
Mai tarziu am inceput asamblarea. Am pus o felie de blat, am insiropat-o si am pus in jurul ei inelul de la forma de tort. Am pus o parte din crema si pe deasupra am pus o parte din murele pastrate intregi dupa cum se poate observa in imaginea alaturata 🙂
dupa, inca o felie de blat, iar am insiropat, iar am pus crema si restul murelor. Iar avem o imagine explicativa 🙂
Am pus si ultima felie de blat insiropata (a fost mai subtirica) si ultimul strop de crema. La frigider a stat cateva ore bune pentru ca era ajun de Craciun si eu aveam o multime de alte treburi. Candva seara am gasit timp sa-l si ornez.
Asa arata dupa ce am scos inelul de la forma:
Pentru ornat am folosit 250 ml frisca lichida pe care am batut-o cu robotul cu un pic de zahar pudra si am adaugat si un plic de intaritor de frisca. Am imbracat tot tortul in frisca si mi-a mai ramas doar un strop, asa ca ammai adugat 100 ml de frisca lichida, un pic de zahar si 3 lingurite de cacao neagra pentru a putea face floricelele de pe tort si sa si scriu. Pe laterale l-am imbracat in nuca. Era tarziu si eu eram obosita si asta mi s-a parut cea mai la indemana idee.
Pentru ca tortul a fost a lui Pufi, am desenat si un ursulet pe el 🙂 Total intamplator am descoperit ca floricelele de pe tort erau chiar 18, exact cati ani are si Pufi 😀
La asa o varsta importanta a dat chiar bairam si si-a invitat toti prietenii 😀
In poza sunt doar ursuletii ca tortul era cu mure, dar Pufi are mai multi prieteni, de prin toate speciile :))
Hai ca sunt si poze cu felii 😀
Gustul de mure se simtea mai mult cand mancai din murele intregi, dar tortul a fost bun. Nu dulce, nu greu. Foarte bun dupa o masa mai grea cum e cea de Craciun. M-am bucurat ca l-am facut si ca pana la urma a iesit bine. Am fost chiar mandra de rezultat.
Feliutza asta mai mica a fost a mea 🙂
Am vrut sa scriu reteta de atunci, de la Craciun, dar nu am reusit. Macar am nimerit azi, de Sf. Ioan, asa ca va ofer tuturor o felie sarbatoriti si nesarbatoriti! La multi ani!
Ah, tort PUFFI 🙂
Awwwwwww 😛
Arata yummy!
Cred ca-i delicios ( sper ! am ramase 8 albusuri ).
Ma apuc sa-l fac, dar va fi cu capsuni.
UN PASTE BINECUVANTAT !
Spor la tort 😀 O să fie tare bun cu ciocolată şi căpşuni!
Sărbatori fericite şi vouă!
PASTE MINUNAT !
AM REUSIT ! La inceput nu am fost foarte incantata de blatul c-am tare ( greu ), dar dupa ce a stat o zi cu crema ( budinca de vanilie fiarta cu oua si adaugata frisca, iar peste – capsuni si glazura rosie ), a fost mortal. Nu am mai vrut mascarpone ca am facut si tiramisu.
NUMAI BINE
HA, HA NICI N-AM STIUT CE BINE ARAT
Mă bucur că până la urmă toate au ieşit bune. Blatul într-adevăr nu iese foarte pufos, dar este foarte ciocolătos 😀