Delicii suedeze…

Astăzi vă surprind cu ceva nou chiar și pentru mine. V-am adus niște delicii suedeze, trei la număr mai exact.

Am fost luată prin surprindere când am aflat cea de-a doua temă din săptămâna aceasta de la Inspiration Food Marathon, pentru că nu am mai gătit până acum mâncare specific suedeză și aproape că nici n-am mai mâncat așa ceva.

Am ales să fac trei rețete simple și destul de rapide pentru a descoperii mai multe din bucătăria lor.

Prima dintre ele se numește Raggmunk și sunt niște clătite cu cartofi. Se mănâncă alături de bucăți de carne de porc prăjită sau de bacon prăjit (așa cum am ales eu să fac) și desigur alături de aproape nelipsitul gem de merișoare sălbatice. Poate vă gândiți că se mănâncă la micul dejun clătitele acestea, dar nu-i așa.

Cea de a doua rețetă se numește Lax med hovmästarsås și este somon prăjit cu un sos de muștar și mărar servit cu cartofi întregi fierți.

Ultima rețetă este desigur una dulce, un fel de caramel cu migdale tradițional suedez făcut de Crăciun, numit Knäck. Și pentru că am aflat cu surprindere că suedezii sunt pe locul doi în lume la consumul de cafea, am servit caramelul împreună cu o ceașcă de cafea neagră aburindă.Acum să le luăm pe rând și să vă spun cum le-am făcut.

Pentru clătite am folosit: 175 gr făină, o linguriță praf de copt, sare, piper, 270 ml lapte, 2 ouă, o ceapă potrivită și 500 gr cartofi.

Am bătut ouăle și am adăugat laptele, apoi făina amestecată cu praful de copt, sarea și piperul.

Cartofii i-am curățat de coajă, i-am clătit în apă rece și apoi i-am ras pe răzătoarea mare într-un vas cu apă foarte rece. I-am lăsat 20 de minute în apă, apoi i-am scurs bine și i-am uscat pe prosoape de hârtie.

Am adăugat în compoziția de clătite ceapa tăiată mic și cartofii rași.

Am lăsat compoziția de clătite deoparte și am încins tigaia. Am pus feliile de bacon în tigaia încinsă.

Și le-am prăjit pe ambele părți câteva minute până au devenit aproape crocante.

În grăsimea lăsată de bacon am prășit mai apoi clătitele.

Clătitele nu trebuiesc făcute prea groase pentru a se putea face și cartoful din clătită. După ce se usucă pe deasupra se întoarc.

Se fac destul de repede. Se mănâncă cu felii de bacon prăjit, cu gem de merișoare sălbatice și cu smântână. Am vrut să fac eu și gemul de merișoare sălbatice, dar n-a fost chip să gasesc pe vremea asta merișoare proaspete.

Recunosc că a fost mai bun decât mă așteptam. Combinația de gusturi nu este una prea obișnuită, dar spre surprinderea mea merge bine.

Pentru cea de a doua rețetă am folosit vreo 10 cartofi potriviți pe care i-am fiert în coajă, apoi i-am curățat. Am folosit cartofi pentru salată și au fost foarte buni, nu au fost făinoși, nu s-au sfărâmat.

2 bucăți mari de file de somon cu tot cu piele pe care le-am prăjit în tigaie cam 10 minute pe fiecare parte.

Pentru sosul de muștar am folosit: 3 linguri muștar, 1 lingură muștar de dijon, 2 linguri zahăr, 1 lingură oțet de vin alb, jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de piper, 5 linguri de ulei și o legătură de mărar.

Pentru început am amestecat bine toate ingredientele în afară de ulei și mărar. Apoi am adăugat încet uleiul, linguriță cu linguriță (nu lingură cu lingură) până l-am incorporat pe tot.

La final am adăugat mare parte din mărarul tocat și am lăsat sosul la rece înainte de a-l mânca cu somon și cartofi.

A fost tare bun. Mie îmi place mult somonul, iar sosul de muștar merge foarte bine cu el. Merge foarte bine și cu cartofii fierți. Mai facem 😀

În vâltoarea momentului, din păcate, nu prea am apucat să fac poze în timpul preparării caramelului cu migdale.  Ar fi trebuit să folosesc golden syrup, dar nu am reușit să găsesc la timp prin magazine și, pentru că nu am vrut să renunț la caramel, am adaptat rețeta.

Am folosit 150 gr zahăr (ar fi trebuit 100 gr zahăr, 100 gr golden syrup), 100 ml smântână dulce, 20 gr unt și 40 gr migdale mărunțite.

Am pus într-o crăticioară pe foc mic zahărul și smântâna dulce.

Spre deosebire de caramelul clasic în care la început e chiar interzis să amesteci pentru că se cristalizează zahărul, în acest caramel, făcut din zahăr și smântână dulce trebuie amestecat destul de des.

După cam 10-12 minute zahărul s-a topit și amestecul a început să fiarba și să se umfle.

Am tot amestecat în el. Dacă focul vi se pare prea mare puteți da mai încet, dar amestecul trebuie să continue să fiarbă fără să se ardă.

După vreo 15 minute începe să își schimbe culoarea.

Când caramelul a ajuns la consistența dorită, am luat crăticioara de pe foc și am adăugat migdalele măcinate și untul. Am amestecat bine. Aveți grijă că arde!

Am pregătit niște hârtii pentru bomboane și am turnat cu lingurița caramelul în ele. Din nou, aveți grijă că arde, nu țineți hârtiile pentru bomboane în mână.

Caramelul la un moment dat a început să se întărească ușor, dar eu nu l-am mai reîncălzit pentru a deveni fluid, ci l-am pus tot așa cu ajutorul linguriței în forme. Astfel am obținut niște bomboane de caramel mai zgrumțuroase.

Așa cum v-am spus mai sus am aflat că suedezii sunt mari băutori de cafea.

Iar bomboanele astea de caramel pe care ei le fac special de Crăciun, eu am ales să le mănânc alături de o ceașcă de cafea neagră. Merg de minune împreună.

Bomboanele astea de caramel cu migdale sunt geniale aș zice. Sunt tari la început, iar după crănțăne în dinți de nu se poate. Sunt așa bune, că noi abia ne-am putut opri din mâncat. Trebuie să le încercați. Eu sigur am să le refac de Crăciun.

A fost o experiență foarte interesantă să caut și să aleg rețete dintr-o bucătărie pe care eu n-am mai încercat-o până acum și despre care nu știam mare lucru. Raportez că a fost o experiență reușită și o să mai recidivez.

V-ați prins deja că particip cu această postare la “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux. Dacă vă place ce am pregătit, vă aștept să mă susțineți cu comentarii și like-uri aici și pe Facebook.

Seară faină!

[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]



13 thoughts on “Delicii suedeze…”

Lasă-mi un comentariu...


Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: