Drob de curcan…
Mai sunt doar câteva zile până la Paște și eu sunt gată să vă arăt o rețetă de drob de curcan.
Când vine vorba de sărbători în sarcina mea nu intră decât să fac cozonac, pască și eventual alte dulciuri. De capitolul mâncăruri tradiționale se ocupă părinții noștrii și cum mergem de sărbători la ei, eu niciodată nu fac pentru noi.
Totuși, om curios din fire am zis că trebuie să fac și eu un drob măcar o dată. Mama mi-a dat rețeta ei pe care eu am simplificat-o folosind doar inimi și ficat de curcan în loc de mai multe organe de diverse animale. La partea cu îmbrăcat drobul am zis că în loc de prapur sau foi de plăcintă să fac eu un aluat. La final a ieșit un drob tare bun și gustos și o variantă perfectă pentru cine nu vrea un drob de miel.
Eu am făcut un singur drob într-o formă de cozonac și am folosit pentru el: 500 gr inimi de curcan, 650 gr ficat de curcan,4 frunze de dafin, 8 boabe de enibahar, 6 cuișoare și niște boabe de piper negru.
Într-o oală mai mare am pus la fiert inimile și condimentele. După vreo jumătate de oră de fiert (timp în care am luat periodic spuma), am adăugat și ficatul și am lăsat la fiert încă 20 de minute. La final am scos inimile și ficatul într-un castron și le-am lăsat să se răceascăÎn timp ce inimile fierbeau m-am ocupat de pregătit aluatul. Am folosit pentru el: 200 gr făină, un praf de sare, 50 gr unt rece, 1 ou mic, un pic de apă rece (cantitatea de apă variază în funcție de cât de mic e oul).
Am amestecat cu ajutorul robotului făina, sarea, untul rece tăiat bucăți și oul. Când au început să se formeze firimituri am adăugat și o lingură de apă rece. Am amestecat nu prea mult, până s-a format un aluat pe care l-am scos din vasul robotului, l-am învelit în folie alimentară și l-am băgat la congelator până a fost gata umplutura.
Tot în timp ce fierbeau organele am pus la fiert și 3 ouă pentru umplutură.
Când organele s-au răcit suficient, am pregătit verdețurile pentru umplutură: o legătură pătrunjel, 7 fire ceapă verde, 7 fire usturoi verde, 2 legături mărar (doar una dacă e mai mare).Pentru că nu am mașină de tocat și pentru că mi-a fost și prea lene să împrumut una, am făcut umplutura drobului tot cu robotul de bucătărie. Am pus în vasul robotului parte din organe, ceapă și usturoi. Pe măsură ce au început să se mărunțească am adăugat și restul de organe, ceapă și usturoi.
Umplutura obținută am mutat-o într-un castron mare unde am adăugat mărarul și pătrunjelul tocate de mână. Am adăugat apoi condimentele: o treime linguriță piper măcinat, o linguriță cimbru uscat și 8 gr sare.Pentru a lega compoziția am folosit 4 ouă pe care le-am incorporat pe rând. Am frământat bine compoziția cu mâinile pentru a se amesteca toate foarte bine și gata umplutura.
Am scos aluatul din congelator pe care l-am împărțit în două bucăți. Bucata mai mare am întins-o cu sucitorul și am așezat-o în forma de cozonac. Bucata mai mică am păstrat-o pentru capac și ornamente.
Am pus un strat nu foarte gros de umplutură peste aluat, apoi cele 3 ouă fierte curățate de coajă, am pus restul de umlutură, având grijă să se așeze cât mai bine pe lângă ouă. Am tras marginile aluatului peste drob le-am uns cu un ou bătut și mai apoi am așezat aluatul capac peste. Am uns cu ou toată suprafața, apoi am așezat niște mici ornamente din aluatul rămas, unse și ele cu ou. Am înțepat din loc în loc și gata! Am băgat drobul în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40 de minute. A ieșit un drob foarte bun și gustos!Merită încercat, dacă nu vreți un drob de miel, pentru că este foarte bun! Sper să vă fie folositoare rețeta mea și să vă placă dacă o încercați.Mulțumiri speciale merg către:
- Cip, care nu a mâncat drobul înainte să-l pozez,
- mama, care mi-a fost asistentă la pozat (și desigur mulțumiri și pentru rețetă,)
- buna prietenă a mamei mele și mamei ei, de la care avem puișorii din poze.
Pentru că nu mai e mult până la Paște și eu nu mai revin pe blog cu altă rețetă, vă doresc: Sărbători liniștite, să aveți grijă de voi și ai voștri și să ne auzim cu bine după!
[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]
Buna,foarte buna varianta asta.De curcan nu am incercat pana acum sa facem drob dar ne-ai dat o idee foarte buna:)
Paste Fericiti Ileana! te pupam, sa ne vedem cu bine.
Noi mâncăm mai mult carne de curcan, de aici mi-a venit ideea să încerc drobul de curcan și bine am făcut că e tare bun 🙂
Sărbători fericite și vouă! :*:*
Eu am făcut de miel. Mie îmi place și de miel și de curcan, de ce nu? Sărbători fericite și ție, Ile!