Prăjitură cu cacao, vișine și nucă…
Week-end-ul trecut am zis să ne răsfățăm cu ceva bun cu multă cacao neagră și cu vișine. Pentru că am vrut să aibă și ceva crocant am pus pe deasupra nuca mărunțită și înainte să o devorăm am pudrat-o cu niște zahăr.
Eu sunt mare fan prăjituri cu ciocolată de aceea mult mai rar folosesc cacao în rețete. De data aceasta însă vroiam o prajitură cu cacao neagră multă și pentru că știam că vinul roșu accentueaza și mai bine gustul de cacao, am înlocuit o parte din lapte cu vin roșu.
Pentru o tavă de tartă de 28 cm diametru am folosit: 250 gr făină albă, 50 gr cacao neagră, 90 gr zahăr, 10 gr zahăr vanilat bourbon, 100 ml lapte, 100 ml vin roșu, 20 ml suc de la vișine, 100 gr unt topit, 3 ouă, 170 gr vișine (am avut congelate, le-am decongelat și scurs bine de suc), 65 gr nucă, 5 gr praf de copt, o linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu o lingură zeamă de lămâie.Am bătut mai întâi cu telul ouăle cu zahărul alb și zahărul vanilat bourbon, am adăugat apoi untul topit, laptele și vinul roșu. După ce am amestecat bine am cernut peste compoziție cacao, făina și praful de copt. Cu o spatulă de silicon am omogenizat toată compoziția. Am stins apoi bicarbonatul cu zeama de lămâie și am adăugat în compoziție. Pentru că mi s-a părut cam tare compoziția am mai adăugat și un pic de suc de la vișine.
La final mi-a mai rămas să adaug doar vișinele.
Am turnat compoziția în forma de tartă tapetată înainte cu unt și făină. Pe deasupra am presărat nuca mărunțită cu cuțitul.În cuptorul preîncins la 180 de grade a stat cam 35-40 de minute. Am făcut testul cu scobitoarea să mă asigur că e făcută. Pentru cine nu a aflat încă, testul cu scobitoarea presupune introducerea unei scobitori în prăjitură/blat/chec sau ce-o fi și scoaterea ei. Dacă scobitoarea este curată înseamnă că prjitura este gata, dacă este umedă și murdară de compoziție înseamnă că trebuie să mai stea la cuptor.Am scos-o din formă abia după ce s-a răcit. Sâmbătă de dimineață, după ce am făcut cafeau, am pudrat prăjitura cu zahăr și am tăiat-o.După ce am pozat-o am și mâncat-o, mai ales că eram foarte nerăbdători să vedem cum a ieșit.
Vinul roșu sec a făcut ca prăjitura să aibă un foarte pronunțat gust de cacao, probabil că ar fi trebuit să mai scad un pic cantitatea de cacao sau ar fi trebuit să pun mai puțin vin roșu. Nu vă faceți griji, nici măcar așa nu a rămas nimic din ea, pentru că oricum a fost foarte bună. Nu prea dulce, ușor umedă pe lângă vișine, crocantă pe deasupra, aș zice că a fost aproape perfectă.Nu uitați să vă răsfățați în week-end cu ceva bun, mai ales că vremea nu prea ne încântă! Seară faină!
Delicioasa prajitura, combinatia visine ciocolata ma da gata mereu!
Mulțumesc! este o combinație tare reușită 😀
Visine si nuci!!!!Combinatia perfecta 🙂 Faina praji
Sunt de acord! Mă bucur că-ți place!
delicioasa, crocanta si pufoasa arata, foarte reusita si apetisanta 🙂