Plăcintă cu varză murată..
Am tot auzit de rețete cu varză murată în ultimul timp și mi-am amintit de o plăcintă cu varză pe care am mâncat-o în urmă cu vreo 3 ani. Pe vremea aia nu găteam decât foarte puțin și nici blog nu aveam. Altă plăcintă cu varză murata nici nu-mi amintesc să mai fi mâncat, dar plăcinta aia m-a fermecat așa că am zis să încerc și eu.
Nu prea gătesc eu rețete tradiționale, mai ales că celelalte par mai simple, dar de data asta am făcut o excepție. După ce am făcut pozele mi-am amintit și de proiectul albinuței Alice și hop și eu la Lunea gătește românește! 🙂
Acum mă grăbesc să vă zic ce și cum am făcut pentru că suntem pe drum, ne întoarcem din vacanță 🙂
Mai întâi am aranjat cu mama să îmi facă rost de o varză murată, are ea dealer-ul ei. Am primit-o de la mama chiar fără cotor și desfăcută în frunze. Eu m-am ocupat s-o desărez, Am încălzit niște apă și am turnat-o peste frunzele de varză. Am lăsat-o în apă doar 10 minute, apoi am clătit frunză cu frunză cu apă rece și apoi am tocat-o.
Varza tocată a fost 1,20 kg. În rest am mai avut 200 gr kaiser, 2 cepe potrivite, piper proaspăt măcinat, chimen și niște boia iute.
Am pus o oală pe foc și în ea kaiser-ul fără altceva. În același timp am pus pe foc și o oală cu apă la fiert să am pentru mai târziu.
Când kaiserul s-a rumenit și și-a lăsat grăsimea și savoarea în oală, l-am scos și am pus ceapa. (Ceapa din oală e murdară de la grăsimea kaiser-ului, nu-i arsă).
Când ceapa s-a înmuiat am adăugat varza, am mozolit-o bine și am mai adăugat niște ulei. Apoi am pus vreo 5 polonice de apă fiartă peste ea și am lăsat-o cu capacul. După 15 minute am repetat operațiunea, adică iar apă fiartă peste iar cu capacul pe ea 15 minute. După am luat capacul de pe oala, am râșnit bine piperul, am adăugat chimenul și doar un strop de boia. Am dat focul mai mare, am amestecat bine și am stat cu ochii pe ea probabil încă vreo 10 minute, apoi gata umplutura.
Am lăsat varza la răcit și m-am ocupat de aluat pe care l-am făcut cu ajutorul mașinii de făcut pâine. Am introdus în cuva aparatului în ordinea următoare ingredientele: 200 ml lapte, 2 ouă, 50 gr unt moale, jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de zahăr, 500 gr făină amestecată cu un plic de drojdie. (Atenție! îngredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci din frigider. Făina se amestecă înainte cu drojdia uscată și se lasă 10-15 minute.)
Am pornit mașina pe programul de aluat dospit și peste 1 h 25 min am avut aluatul gata. L-am împărțit în două și l-am întins pe rând cu sucitorul. Am tapetat cu unt și făină o tavă și am așezat prima jumătate de aluat.
Am pus peste compoziția cu varza.
Iar peste varză am distribuit uniform și kaiser-ul.
Am învelit totul cu cea de-a doua bucată de aluat pe care am uns-o cu un ou bătut și am înțepat-o cu furculița.
Cuptorul era deja încălzit la 180 de grade și plăcinta a stat înăuntru timp de 45 de minute. La final încă 5 minute cu focul mai tare.
Ce a ieșit mi s-a părut mie o minunăție de plăcintă foarte, foarte arătoasă 🙂
Merge de minune cu un pahar de vin roșu de țără! Dacă nu le aveți cu băutura merge foarte bine cu smântână.
Și-am încălecat pe-o șa și mi-am făcut pofta!
Cât pe ce să uit, dar mi-am amintit! Acum la final am și câțiva bujori albi pentru toți sărbătoriții zilei. La Mulți Ani!
Placinta d’asta chiar n-am mancat vreodata. Pare interesant ce povestesti tu aici si ce ne arati, as gusta cu siguranta, dar cu vaza murata aici la mine e o problema….nu gasesc dealer-i :p
Ah, da, îmi dau seama că e mai greu acolo… Nouă ne-a plăcut tare mult plăcinta asta 🙂
eu locuiesc in Italia de 8 ani ,in fiecare an ,toamna ,imi pun varza la murat si gogonele ,fac gogosari marinati si tot ce faceam in Romania !placinta cu varza fac maine ….sotul meu e inebunit dupa ea !
Și nouă ne-a lăcut tare mult! Spor! și mulțumesc pentru vizită!