Mini Pavlova…

Au trecut ani și viața s-a schimbat… zicea un cântec, cam așa și la mine. A trecut ceva vreme de la bradul împodobit de Crăciun. În ciuda faptului că am mai gătit și pozat lucruri, n-am mai ajuns până azi să scriu nimic aici. Din păcate nu pot nici să jur că de acum lucrurile vor reintra în normal și că am să scriu mai des. Ce e sigur, sigur e că azi am o poveste destul de simplă și, zic eu, grozav de frumoasă, despre cum poți face niște mini deserturi delicioase. Zilele la noi nu-s pe atât de călduroase ca în țară, dar asta nu ne-a împiedicat defel să ne răsfățăm în week-end cu mini Pavlova.

Mini Pavlova (1)

După ce am tot făcut acum câțiva ani Pavlova, în cuptorul meu cu gaz, din România, am tot visat să o coc într-un cuptor electric cu ventilație. Am amânat eu ce am amânat, dar în week-endul care tocmai a trecut mi-am zis că nu se mai poate. Primele dăți am făcut-o cu frișcă și cu tot felul de fructe congelate, fiind iarnă. De data aceasta am ales să pun un pic de coajă și zeamă de lămâie în bezea, frișca s-o amestec cu lemon curd. Am făcut și un sos de fructe și am decorat-o la final cu afine și căpșune. Nouă ni s-a părut spectaculos de frumoasă și gustoasă și teribil de ușoară!

Mini Pavlova (2)

Am început prin a coace bezelele. Mai întâi am scos din frigider ouăle și le-am lăsat să ajungă la temperatura camerei. Știu că regula spune că albușurile se bat mai bine așa. S-ar putea să meargă și cu ele reci, direct din frigider. Eu, ce să zic, n-am încercat. Am folosit pentru 4 mini Pavlove: 2 albușuri, un praf de sare, 100 gr zahăr pudră, coaja și zeama de la jumătate de lămâie, 1 linguriță oțet, 1 linguriță amidon.

Într-un vas curat (l-am șters cu un servețel înmuiat în oțet) am pus albușurile cu un praf de sare și am început să le bat cu un mixer vertical prevăzut cu tel. Mai întâi la viteză mai mică, apoi am mărit treptat până ce am ajuns la viteza maximă. Când albușurile au devenit spumă tare, am adăugat zahărul pudră în 4 tranșe. Am mixat bine după fiecare adăugare de zahăr. Când am terminat am obținut o spumă tare și lucioasă, care n-a curs când am întors bolul. Am adăugat coaja de lămâie și zeama, oțetul și amidonul si am amestecat pentru incorporare.

În timpul ăsta s-a încins și cuptorul la 150 de grade cu ventilație. N-am avut de data asta foaie de copt, așa că am copt bezelele pe staniol. Mi-a fost ușor frică să nu se ardă pe fund, dar nu s-a întâmplat nimic. Am avut la îndemână niște inele mici de prăjituri cu ajutorul cărora am pus compoziția în tavă. M-am folosit de o linguriță să aranjez cumva marginea superioară a bezelelor. Le-am copt la cuptor timp de 45 de minute. Le-am mai lăsat în cuptorul oprit, cu ușa închisă încă 15 minute. Apoi le-am lăsat să se răcească de tot cu ușa deschisă la cuptor.
Mini Pavlova (3)

N-am avut în plan de la început, dar mi-a venit ideea în timp ce se răceau bezelele, să fac din câteva fructe și un sos. Am luat o mână de căpșune și le-am tăiat în sferturi, am adăugat și o mână de afine și le-am pus într-o crăticioară, împreună cu 2 linguri de zahăr pudră și coaja și zeama de la o jumătate de lămâie. Am amestecat bine și am lăsat să fiarbă la foc mic până am obținut un sos.

Mini Pavlova (4)

Ideea să folosesc lemon curd cu frișcă mi-a venit pentru că aveam gălbenușuri și nu aveam ce să fac cu ele. De data asta am făcut lucrurile mai mult din ochi. Nu am mai măsurat cantitățile. Găsiți totuși aici, o rețetă exactă, unde am folosit ouă întregi.  Eu acum am folosit 4 gălbenușuri (2 rămase de la bezele și încă 2 rămase de la niște biscuiți), zeamă si coajă de lămâie, zahăr pudră. La final nu am mai adăugat unt. Am pus ingredientele într-o crăticioară pe foc și am tot amestecat, fiind atentă să nu se gătească prea mult gălbenușurile.

Mini Pavlova (5)

După o vreme a început să se îngroașe.
Mini Pavlova (6)

Când a ajuns la consistența corectă, am luat crăticioara de pe foc și am strecurat crema printr-o sită fina, nu numai pentru a obține o cremă mai fină, ci și pentru a elimina coaja de lămâie din ea. Pasul acesta nu e obligatoriu.

Am pus o folie alimentară peste bolul cu cremă (folia lipită de suprafața cremei) și am lăsat-o să se răcească pe geam. După ce s-a mai răcorit, am mutat bolul în frigider. Când a fost rece, am scos din frigider smântâna grasă dulce (250 ml) și am bătut-o împreună cu foarte puțin zahăr pudră.  În ciuda faptului că smântâna nu era preîndulcită, nu am simțit nevoia de mult zahăr. Am incorporat în două tranșe și lemon curd-ul în frișcă și am obținut o minunăție de cremă de lămâie.

Cu toate cele răcite, bezele, sos de fructe, cremă de lămâie, am purces la asamblat, chiar înainte de a le poza și mânca.
Mini Pavlova (7)

Peste bezelele crocante la exterior și spumoase la interior (nu știu cum altfel să zic că sunt) am adăugat cremă, apoi sos de fructe și am decorat cu câteva căpșune și afine proaspete.

Mini Pavlova (8)

S-ar putea să vi se pară greu, dar nu e chiar așa. Sosul de fructe și lemon curd-ul se pot face în avans și se păstrează la rece în frigider. Bezelele se pot face si ele în avans, dar să nu le păstrați în frigider căci își vor pierde crusta crocantă. La momentul potrivit se bate frișca și se face crema de lămâie. Nu le încărcați pe deasupra cu foarte multe, pentru că bezelele se vor surpa sup greutatea fructelor. Gata asamblate,  le mâncați împreună cu oameni dragi alături, obligatoriu!

Mini Pavlova (9)

E ceva de vis! Nu știu cum altfel să descriu desertul ăsta!  Mi-a plăcut teribil de mult și mi s-a părut mai bun decât îmi aduceam aminte că e. E adevărat că de data asta am folosit fructe proaspete și lămâie pentru aromă, în loc de vanilie. Se știe că eu sunt moartă după lămâie! Și mai e adevărat și că, făcut așa, în porții individuale, este mai fermecător!
Mini Pavlova (10)Au dispărut repede cele 4 Pavlove, aproape ca și cum nu ar fi fost! Noroc că am rămas cu dovada existenței lor salvată pe cardul aparatului foto și astfel am reușit azi să vă povestesc ce și cum.

În încheiere nu-mi mai rămâne decât să vă urez: La mulți ani copiilor voștri și copilului din fiecare dintre voi și să nu uitați să vă jucați, chiar și în bucătărie, dar nu cu focul! 



1 thought on “Mini Pavlova…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.