Coroniță cu ciocolată, stafide și scorțișoară

În urmă cu un an și ceva, când mi-am cumpărat mașina de făcut pâine am încercat tot felul de rețete cu aluaturi dospite. Una din rețetele de atunci este și această coroniță cu ciocolată. Am repetat-o acum căci mi-am adus aminte de ea și mi se pare și o alternativă foarte bună la clasicul cozonac cu nucă și cacao, în caz că nu vă place sau doar vreți să mai încercați și altceva.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (1)

Aluatul l-am făcut cu mașina de făcut pâine, cum deja am spus. Pentru el am folosit: 200 ml lapte călduț, 75 gr unt tăiat cubulețe, 2 ouă (la temperatura camerei), 85 gr zahăr, jumătate de linguriță de sare și 550 gr făină amestecată cu un plic de drojdie uscată. În vasul aparatului de făcut pâine exact în ordinea asta le-am pus.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (2)

Când aluatul pe care îl fac are mai multe ingrediente, cum este acesta, amestec făina cu drojdia uscata cu 15 minute înainte de a porni frământarea. Făina cu drojdia o adaug ultima în vas și întotdeauna o cern, nu pentru că ar avea cocoloașe sau mizerii ci pentru a o aera. Tot când fac aluaturi dospite închid geamul și ușa de la bucătărie pentru a nu se face curent și pornesc cuptorul pentru a se face cald. După ce se termină programul de frământat și dospit în mașina de pâine scot vasul afară din mașină și mai las aluatul la dospit încă 20 de minute acoperit cu prosoape de bucătărie curate.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (3)

Pentru umplutură am folosit 200 gr de ciocolată cu lapte, 125 gr stafide hidratate (eu le hidratez în apa caldă, se poate adăuga și ceva alcool, esență de rom…), 50 gr unt topit și scorțișoară.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (4)

După ce aluatul a dospit și am pregătit toate îngredientele pentru umplutură, am înfăinat suprafața de lucru și am întins aluatul chipurile într-un dreptunghi mare. Adevărul e că nu era chiar dreptunghi perfect 😀 După am întins untul topit cu ajutorul pensulei pe tot aluatul. Am pus cioclata tăiată bucăți, stafidele hidratate scurse de apă și clătite în apă rece și scorțișoară din belșug.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (5)

Apoi l-am făcut sul, rulândul cât mai strâns. După l-am tăiat în felii cu ajutorul cuțitului. N-am încercat faza cu ața… Mi-au ieșit 17 rondele și niște capete.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (6)

Am tapetat cu unt și făină forma cu pereții detașabili și am așezat rondelele astfel încât să se suprapună. Sper că se înțelege din poză, că azi nu prea am cuvintele la mine 😛

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (7)

Am acoperit forma cu prosoapele de bucătărie și am lăsat la dospit încă 30 de minute, după care arăta așa…

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (8)

Am uns coronița cu un gălbenus bătut cu un strop de lapte și am presărat pe deasupra zahăr brun.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (9)

Cuptorul era deja încins la 180 de grade, iar coronița a stat acolo pentru 35 de minute. Înțeleg că în versiunea originală coronița nu se umfla așa de tare, dar mie tocmai d-aia îmi place 😀

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (10)

A doua zi am tras-o și în poze să am cu ce mă lăuda.

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (11)

Mie îmi place tare mult coronița făcută așa și sigur și lu’ Cip, că doar i-am pus multe stafide 😀 Ca deobicei, am băut cafea și lapte, că era mai dimineață, dar mergea bine o cană de vin fiert 😀

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (12)

Acestea fiind zise mai am doar să vă urez:

Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara (13)

Un Crăciun fericit alături de cei dragi vouă!



14 thoughts on “Coroniță cu ciocolată, stafide și scorțișoară”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.