Placinta cu branza si stafide…
A venit frigu peste noi si primul lucru la care ma gandesc este vinul fiert 😀 Am facut deja de vreo 3-4 ori in ultima luna si am si fost plecata din tara vreo 2 saptamani :))
Ieri am avut chef sa fac ceva sa mearga si cu vinul fiert si implicit cu frigul de afara si m-am gandit la o placinta cu branza si stafide. N-am mai facut pana acuma, dar am mancat toata copilaria. Bine, mie imi place mai mult sora ei, placinta cu mere, dar aveam chef sa fac placinta cu branza.
Am fugit la cumparaturi. Aveam nevoie de una, alta pentru comanda nr 3 si am luat si niste branza dulce. Restul aveam prin casa 😀
Am pus intr-o oala mare (as fi pus intr-un castron, dar am zis ca cel mai mare castron pe care-l am in casa nu e suficient de mare sa ma pot destrabala in el) branza de vaci, eu am avut 1,25 kg si 6 oua. As fi pus doar 5 oua, dar erau cam mici.
Am uitat sa zic, cu 1 ora inainte am ales 200 gr de stafide si le-am pus la hidratat in apa calda. Se poate pune si ceva esenta de rom sau alt alcool, dar eu nu agreez. Cand a trecut ora le-am strecurat si clatit si le-am adaugat la branza amestecata cu oua.
Am mai pus si vreo 250 gr de zahar. Aici e treaba de gust, asa ca luati si gustati, daca vreti mai dulce mai puneti zahar, daca nu, nu. Am pus si 3 lingurite de esenta de vanilie. Mergeau doar 2 cred.
Mi-e imi plac placintele rulate, dar de data asta am vrut sa incerc si o placinta intinsa. Am numarat foile de placinta din pachet, erau 13. Am pus 7 jos si 6 sus. Am uns tava de la cuptor cu unt topit, am asezat 2 foi de placinta, am mai uns o data cu unt topit, am mai pus 3… si tot asa pana am pus 7 foi. N-am uns dupa fiecare foaie de placinta cu unt topit ca puneam un pachet intreg :)) Asa a iesit bine si nu prea gretoasa de la atata unt topit. Dupa ce am pus foile de placinta am pus toata crema.
Am trecut la pus foile de deasupra. Tot doua cate doua si unt topit intre ele. La sfarsit am incercat sa si intep foile dar merge cam greu. Nu cred ca e esential in acest caz 😛
Am bagat la cuptor la vreo 170 de grade. Cam 45 de minute. La un moment dat am dat focul chiar mai mic pentru ca mi se parea ca se arde foaia pe margini, dar mai mult m-am speriat degeaba. Placinta n-a iesit deloc arsa pe fund. Cand am bagat scobitoarea in ea mai era un pic umeda, dar nu mi-am facut griji prea mari, ca e numai buna. Pana se raceste sa poata fi taiata si mancata se mai usuca un pic. Eu am scos-o dupa 45 de minute, cum spuneam, si am acoperit-o cu cateva prosoape curate de bucatarie. Asa acoperita cred ca am tinut-o vreo 30 de minute maxim. Mai mult n-am avut rabdare.
Nu sunt fan zahar pudra pe placinte, dar pentru aspectul comercial am pus de data asta 🙂 Am fiert repede niste vin, am chemat si o prietene si am savurat totul impreuna 🙂 A fost bun, nu-i asa?! Si aratos 😀
Am mancat si rece, dimineata la cafea in fata calculatorului 😉
ahhh..urat din partea ta. stam asa de aproape si pe mine nu m-ai chemat?!?:P:P
am gasit pe cineva care sta mai aproape 😀 plus ca si vine cand ii zic ca am ceva bun de papa, nu ca altii!!!! :))))