Guinness brownie with mascarpone cream…
Bună dimineața de Mos Nicolae! Și La Mulți Ani! dacă vă este ziua! Zilele trecute mă gândeam să scriu azi despre o altă prăjitură, dar m-am răzgândit și vă povestesc cu ce l-am ademenit pe Moș Nicolae să-mi lase cadouri frumoase în cizme. Nu știu ce idei ați avut voi, dar eu ca să fiu sigură că nu mă ocolește anul acesta, am zis să joc tare! Pentru că sigur îi place ciocolata Moșului meu, mi-am zis că n-are cum să reziste celei mai ciocolătoase prajituri cu putință, Guinness brownie. Și ca să nu fie prea copleșitoare senzația de atât de multă ciocolată, am combinat-o cu o cremă de mascarpone cu un pic de vanilie și portocală. I-am dat Moșului și-o bere rece-rece și l-am câștigat pe vecie! Parol! Sau mai bine zis: Cheers!
Recunosc de la început că eu n-am mai făcut până acuma brownies și mai recunosc tot de la început că mie îmi place să gătesc cu alcool, câteodată îl pun și în mâncare! Așa am ajuns la concluzia că trebuie să încerc neapărat Guinness brownie!
Deși știam că o să fie nemaipomenit de bună, am ales să fac prăjitura într-o formă mic de tort de doar 18 cm diametru. Dacă vreți s-o faceti în tăvi sau forme mai mari, faceți calculul proporțional la volum.
Am adunat la un loc ingredientele, adică: 2 ouă mici, 50 gr zahar brun, 125 gr ciocolată neagră, 30 gr unt, 100 ml Guinness draught, 50 gr faină, 30 gr cacao neagră, un praf de sare, 30 gr picaturi de ciocolată neagră.
Am pus într-un bol pe baie de aburi, ciocolata neagră ruptă bucați și untul tăiat cubulețe. Am amestecat din cand în cand să se topească mai repede, fără să se încălzească prea mult.
În timpul acesta am pus ouăle și zahărul brun într-un castron și le-am bătut cu telul de la mixer.
Am mai lăsat ciocolata topită un pic să se răcească și am turnat-o apoi peste ouăle bătut. Am omogenizat
Și apoi am turnat și berea.
Făina am amestecat-o cu cacao și praful de sare și am adăugat-o peste compoziția lichidă. Am omogenizat din nou, de data asta cu ajutorul unei spatule de silicon.
Forma de tort am tapetat-o pe fund cu foaie de copt, iar pe pereți cu puțin unt și făină. Am turnat apoi compoziția finală și am presărat picăturile de ciocolată neagră.
Cuptorul era deja încins la 180 de grade când am bagat forma și am lăsat-o acolo 25 de minute. După ce a fost gata, am lăsat-o să se răcească în cuptorul oprit cu ușa întredeschisă.
Știam că o să fie o prăjitură teribil de ciocolătoasă și pentru că are multă ciocolată și cacao, dar și pentru că Guinness-ul o să le accentueze gustul și mai tare, așa că m-am gândit că ar merge o cremă ușor răcoroasă pe deasupra, cam ca spuma de la bere.
Pentru cremă am folosit: 250 gr mascarpone, 50 gr zahar pudră, o linguriță extract de vanilie și zeama de la o jumătate de portocală mare.
Am pus într-un castron mascarponele rece, de la frigider și am amestecat cu telul de la mixer. Am adăugat apoi zahărul pudră în două tranșe, amestecând după fiecare adăugare. La faza asta n-am fost prea atentă și când am pornit telul, am împrăștiat un pic din zahar peste tot.
N-am bătut crema prea mult, doar cât e nevoie să se amestece bine. La final am adăugat extractul de vanilie și sucul de portocală (nu l-am măsurat din păcate) și am mai amestecat o dată cu grijă. Crema rezultată am băgat-o la frigider pentru jumătate de oră înainte să ornez prăjitura.
De ornat am ornat-o simplu, adică am trântit crema în mijlocul prăjiturii și apoi am întins-o spre margini, având grijă să nu depășesc. Ca să n-o las așa simplă și mai ales pentru că mai aveam destule picături de ciocolată neagră, i-am desenat Moșului două inimioare. Am adăugat din belșug când am mâncat-o.
Ah! Și ce delicioasă a fost! Cât de ciocolătoasă e… nu știu cum să vă explic mai bine…
Și cum vine crema aia la fix să întregească peisajul, n-aveți habar!
Trebuie încercată neapărat! Dacă nu mai e timp să ademeniți cadouri de la Moș Nicolae cu ea, sigur se găsesc alte ocazii.
Moșul a fost așa fascinat de pasiunea mea de a dărui celorlalți dulciuri de tot felul că mi-a adus și niște ustensile cofetărești! Deci toată lumea a fost fericită, ceea ce vă doresc și vouă!
Cred și eu că a fost încântat! Cine n-ar fi! Eu sunt încântată vizual de dulcele tău!