Pui cu țuică la oală și cartofi cu rozmarin – prânzul de duminică
N-am mai scris pe blog de atâta căldură, lene, vacanță și alte alea cu care am tot fost ocupată. De gătit am mai gătit totuși, iar astăzi m-am urnit să vă povestesc, deși cu o întârziere majoră, despre un prânz virtual de duminică la care am fost invitată acum câteva săptămâni. Am ales să pregătesc un delicios pui cu țuică la oală căruia i-am pus alături niște cartofi cu rozmarin.
Am cumpărat special un pui înreg cu gât și gheare pentru a face și o supă pe care s-o folosesc mai apoi la gătitul puiului. Puiul meu a avut cu totul 1,7 kg.
Am pus într-o oală nu prea mare: vreo 600 ml apă, gâtul și ghearele puiului, 2 foi de dafin, 3 boabe ienibahar, 3 cuișoare, 6 boabe de piper negru. Oala am pus-o la fiert și m-am ocupat de niște legume.
Am curățat 3 morcovi micuți, o rădăcină de pătrunjel și mai mică, 2 bucăți mici de țelină și o ceapă mare. După ce supa a fiert 30 de minute, am adugat legumele și am mai lăsat la fiert 10 minute.
Când supa a fost gata, am lăsat-o deoparte și am trecut la pui. L-am clătit cu apă rece și l-am șters cât am putut de bine cu prosoape de hârtie, astfel încât la momentul la care ajungea în oală să nu se lipească.
Într-o oală mare teflonată, pe care am împrumutat-o de la mama, am încins vreo 4 linguri de ulei de orez și am topit 50 gr unt. Am pus puiul bine șters de apă, cu spatele în jos la prăjit. După vreo 10 minute l-am întors pe un lateral, iar mai apoi pe celălat, ca la final să ajungă cu pieptul în jos, ideea fiind să se prăjească pe toate părțile și să fie rumen.
După ce s-a rumenit și pe piept am adăugat în oală, cu mare grijă 150 ml țuică. Am lăsat oala fără capac, să se evapore alcoolul și să rămână doar aroma de la țuică. Am mai aruncat în oală vreo trei sferturi de căpățână de usturoi curățat și zdrobit ușor cu lama cuțitului, bucată cu bucată, câteva fire de cimbrișor, condimente uscate (busuioc, oregano, cimbru, rozmarin), niște boia iute, piper proaspăt măcinat și am stropit și cu niște sos de soia. Cât au fost exact fiecare din condimentele astea sigur că nu știu, pune fiecare după gust, ce-i place.
După vreo 10 minute, când alcoolul din țuică s-a evaporat, am adăugat supa strecurată. Am folosit cam 300 ml. Apoi am pus capacul pe oală și l-am uitat acolo vreo 20 de minute.
M-am apucat de curățat cartofii (cam 1 kg), pe care i-am tăiat bucăți cam cum s-a nimerit și i-am pus într-o tavă pe hârtie de copt. Am pus 4-5 căței de usturoi curățați și zdrobiți cu lama cuțitului și câteva fire mici de rozmarin din ghiveciul de pe pervaz. Am stropit cu ulei de măsline și am acoperit tava cu folie de aluminiu. Am bagat-o în cuptorul preîncins la 180 de grade pentru 30 de minute. După am luat folia de pe tavă, cu mare grijă că iese abur foarte fierbinte și am mai ținut 20 de minute la cuptor la 210 grade.
Puiul, după 20 de minute de stat acoperit în oală cu pieptul în jos, l-am întors cu spatele în jos și l-am mai lăsat cu capac 10 minute. La final am luat capacul de pe oală și am lăsat să se mai evapore ce mai era din zeamă. Din când în când am stropit pieptul cu sosul din oală cu ajutorul unei linguri. La sfârșit am scos puiul pe un platou.
După cum vă spuneam, am fost invitată, chiar dacă doar virtual la un prânz de duminică și m-am străduit cât am putut să aranjez totul frumos. Diana, gazda mea, are un motan, Felix și m-a invitat să vin și eu cu motanul meu, Magellan. Pe Magellan sigur îl știți căci mai mereu se strecoară în pozele mele. E tare dornic să exploreze, să miroasă el tot. Dacă ar avea voie, ar explora chiar mai de aproape toate farfuriile mele cu bunătăți. Din păcate pentru el nu se poate, așa că se alege mereu doar cu mirosul. Rețeta asta de pui la oală frăgezit cu țuică am făcut-o în amintirea tatălui meu. El făcea puiul ăsta tot cam așa. El nu mai este cu noi și nimeni nu știe excat cum se făcea puiul ăsta demențial, dar eu am încercat să mă apropii cât am putut.
Trebuie neapărat să treceți pe la Diana, să citiți ce cuvinte frumoase a scris despre mine și care este povestea mea de duminică. Îi mai mulțumesc încă o dată și pentru invitație, dar mai ales pentru toate cuvintele fruumoase care, mărturisesc, m-au cam copleșit!
Nu uitați să încercați mereu să vă faceți timp pentru un prânz de duminică alături de cei dragi și vă doresc o seară faină în continuare!
[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]
Invitații mei dragi! <3. Ile, sa știi ca am luat un pui zdravăn si i-am pus gand rau!!! O sa-l îmbăt cu tuica :)) Tare ma inspira rețeta asta a ta.
:)) Mă bucur să aud asta 😀