Midii in sos picant de rosii

Una din rezoluțiile începutului de an la categoria mâncare a fost să mâncăm mai multe midii anul acesta. Nouă ne plac mult de tot și se fac și destul de ușor. Merg foarte bine în tot felul de combinații de sosuri și mâncăruri. Pe lângă faptul că ne-am propus să mâncăm mai multe, ne-am propus să încercăm și mai multe rețete, așa că, după rețeta de anul trecut de moules marinière, vă povestesc în seara asta despre midii în sos picant de roșii. O rețetă simplă, rapidă și gustoasă. Iar dacă nu vă place sosul picant puteți trece peste partea de ardei iute și chilli, tot bune or să fie!
Midii in sos picant de rosii

Midii în sos picant de roșii
Număr de porții: 4
O rețetă simplă, rapidă și gustoasă de midii în sos picant de roșii.
Scrie o recenzie
Tipărește
Timpul de pregătire
30 min
Timpul de gătire
15 min
Timpul total
45 min
Timpul de pregătire
30 min
Timpul de gătire
15 min
Timpul total
45 min
Ingrediente:
  1. 1 kg midii
  2. 40 gr unt
  3. 1 lingură ulei de măsline
  4. 2 șalote (ceapă franțuzească, hașmă, eșalot)
  5. 5-6 căței de usturoi
  6. 1/2 ardei iute (n-a fost prea iute)
  7. fulgi de chilli
  8. 600 gr roșii cuburi în sos de roșii
  9. 150 ml vin alb sec
  10. sare, piper
  11. 1 legătură pătrunjel
  12. 10 felii de baghetă
  13. 1 cățel mare de usturoi
Pași de urmat:
  1. Când vine vorba de midii, partea cea mai grea e să le cureți, părerea mea. Ca să nu ne obosim/plictisim prea tare și mai ales ca să nu ne înghețe mâinile de tot, facem fiecare câte jumătate. Am pus midiile într-un castron mare cu apă rece și le-am luat pe fiecare la mână. Le-am smuls „bărbile” și le-am frecat cu un burete. Cel puțin midiile pe care le găsm noi aici nu-s prea murdare. Pe cele deschise le-am aruncat pentru că erau moarte deja și deci nu mai erau bune de mâncat.

  2. Eu sunt cea care am curățat prima jumătate de cantitate, apoi a trecut Cip la treabă, pentru ca eu să mă ocup de restul. Am tocat șalotele, usturoiul și ardeiul iute. Pentru că ardeiul iute nu a fost prea iute, am adăugat și niște fulgi de chilli.Midii in sos picant de rosii

  3. Am pus o oală mare pe foc și am topit untul în uleiul de măsline. Am adăugat ceapa, usturoiul, ardeiul iute, fulgii de chilli, sarea și piperul proaspăt măcinat. Am pus capacul și am lăsat la înăbușit la foc potrivit. Midii in sos picant de rosii

  4. După ce s-au înmuiat, am adăugat vinul și roșiile cu sos cu tot. Am lăsat să scadă un pic și să se evapore alcoolul din vin, apoi am adăugat midiile scurse bine de apă și am amestecat.

  5. Am pus capacul și am lăsat midiile să se gătească aproximativ 3 minute. Din când în când am agitat oala pentru a amesteca midiile în sos.

  6. După 3 minute, marea majoritate a midiilor erau deschise. Le-am scos afară pe cele deschise și le-am mai dat o șansă celorlalte să se deschidă și ele. Le-am mozolit bine cu sos, am pus iar capacul pe oală și le-am mai lăsat un minut. Spre marea noastră bucurie, s-au deschis toate și le-am scos și pe ele din oală.

  7. Am mai lăsat sosul să fiarbă pe foc mare 2-3 minute, apoi l-am turnat peste midii.

  8. Am tocat grosier pătrunjelul și l-am pus și pe el în castron.

  9. Cât am gătit midiile, Cip s-a ocupat de feliile de baghetă. Le-a pus pe o tavă și le-a băgat la cuptor, pe grill, să se rumenească. Când le-a scos din cuptor și erau încă fierbinți, le-a frecat cu un cățel de usturoi pe o parte.

Note:
  1. Puteți înlocui șalotele cu ceapă albă.

Papa la Ile https://papalaile.corcotoi.ro/

Au ieșit perfecte pentru gustul nostru. Am înmuiat și feliile de baghetă în sos și ne-am lins și pe bot la final.

Midii in sos picant de rosii

Înainte vreme sigur am fi mâncat toate midiile la o masă fără probleme, sau poate am fi avut niște mici probleme de conștiință când ne-am fi ținut cu mâinile de burțile prea pline. Acum însă, niște oamenii cu mințile la cap, sau mai degrabă cu burțile mai mici, suntem ceva mai raționali și nu le-am mâncat pe toate odată, deși ne-au plăcut atât de tare.

Asta cu mâncatul mai puțin și mai cu cap am pus-o în practică de anul trecut deja (chiar dacă doar de la jumătatea lui) și tare a mai dat rezultate în cazul nostru, niște pofticioși cu burțile prea mari.

Noapte frumoasă și o săptămână cât mai ușoară vă doresc!



Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.