Pachețele de primăvară…

Sunt mulți chinezi pe lumea asta, cei mai mulți! De aceea mă gândesc că într-o zi or să ne cucerească pe toți și ca să nu ne prindă nepregătiți am zis să sărbătorim și noi Anul Nou Chinezesc. Am aflat că la ei această sărbătoare se mai numește și Festivalul primăverii și atunci m-am hotărât să fac pachețele de primăvară.
pachetele de primavara 1Căutând pe internet despre ce și cum cu aceste pachețele n-am putut decât să constat că zicala din bătrâni este încă valabilă: câte bordeie atâtea obiceie. Nu am ajuns la nici o concluzie care ar fi varianta corectă: cu foi de plăcintă, cu foi de orez, doar cu legume sau și cu carne, prăjite, neprăjite, cu umplutură trasă la tigaie sau nu, cu tăiței de orez în umplutură sau nu.

Am stat și m-am gândit și neștiind care este până la urmă varianta corectă, am ales varianta care mi s-a părut că mi se potrivește cel mai bine. Am ales să fac pachețelele în foi de orez, cu umplutură de legume și tăiței de orez trasă la tigaie. La final când am terminat de asamblat pachețelele am hotărât să prăjesc jumătate și jumătate să le las așa.

pachetele de primavara 13Acum că am trecut peste introducere să vă explic mai exact cum am făcut. Am folosit la umplutură ciuperci negre. Nu aș putea să jur că-s urechi de lemn pentru că eu le știam mai închise la culoare după ce se rehidratează. Pe de altă parte am citit că pe la noi se numesc urechi de lemn de fapt două soiuri de ciuperci. Oricum ar fi pe punga în care le-am cumpărat zicea că sunt ciuperci negre. Pentru că erau uscate le-am pus într-un bol cu apă caldă pentru 30 de minute. Când s-au înmuiat am constatat ca erau de fapt niște ciuperci mult mai mari decât mă așteptam. Am folosit cam 50 de gr de ciuperci deshidratate, pe care după ce s-au hidratat le-am tăiat bucăți potrivite (potrivite pentru mine adică, dacă vi se par prea mari, voi n-aveți decât să le tăiați potrivite pentru voi).
pachetele de primavara 2Cât timp ciupercle au fost în apă m-am ocupat de tăiat restul legumelor. Au fost cam așa: 3 morcovi mici, partea albă de la un praz, 6 frunze de varză chinezească, cam 100 gr de muguri de soia. Morcovii i-am tăiat bastonașe, la fel am tăiat și prazul. Varza chinezească am tăiat-o fâșii. Mugurii de soia doar i-am scos din borcan. Despre ciuperci v-am zis deja că le-am tăiat bucăți potrivite. Am mai folosit și 50 gr tăiței de orez pe care i-am ținut 3 minute în apă fierbinte și apoi i-am clătit în apă rece și i-am scurs.

Tot pentru umplutură am folosit cam 3 linguri de ulei vegetal special pentru wok, vreo 4 linguri de sos de soia și o lingură de sos hoisin.

pachetele de primavara 3Am încins bine uleiul în tigaie (n-am wok, dar n-a fost chiar așa de tragic) și am pus morcovii și prazul.
pachetele de primavara 4După vreo 2 minute am pus și ciupercile și am amestecat bine.
pachetele de primavara 5După a venit rândul verzei.
pachetele de primavara 6Când varza s-a înmuiat am adăugat mugurii de soia și am pus sosul hoisin și sosul de soia.
pachetele de primavara 7La final am adăugat tâițeii de orez cât mai bine scurși și am mai pus niște sos de soia că mi s-a părut necesar. Am amestecat bine și am mai lăsat pe foc mare până umplutura a rămas fără zeamă. Umplutura trebuie să fie cât mai scursă pentru a nu strica pachețelele.
pachetele de primavara 8Am scos umplutura pe o farfurie și am lăsat-o până s-a răcit de tot.
pachetele de primavara 9Acum urmează partea cea mai interesantă. Împachetarea pachețelelor. Mai întâi am pus apa caldă într-o farfurie ușor adâncă cu diametrul mai mare decât foaia de orez. Am scufundat foaia de orez pentru 30 de secunde (da, pe ceas) și am scos-o cu mare grijă de acolo tinând-o cu ambele mâini câteva secunde deasupra farfuriei să se scurgă bine de apă, apoi am pus-o pe un tocător de plastic. (1)
Am lăsat-o un pic să se odihnească și am pus niște umplutură pe ea. Nu foarte multă că s-ar putea să se rupă pachețelul. (2)
Am acoperit umplutura cu partea mai scurtă din foaia de orez. (3)
Apoi am îndoit lateralele foii aducându-le către mijloc. (4)
La final am rulat pachețelul și gata. (5)
Știu că nu-i prea clară exprimarea mea, dar sper că se înțelege ce și cum din poze.
pachetele de primavara 10Mi-au ieșit 12 pachețele.

Când au fost gata am zis hai să și prăjesc câteva că sunt destule și cu ocazia asta putem face și comparația care-s mai bune.
pachetele de primavara 11De prăjit le-am prăjit tot în ulei vegetal special pentru wok. Am pus într-o crăticioară niște ulei, nu foarte mult. L-am lăsat să se încingă bine de tot și am pus câte un pachețel pe care l-am tot întors pentru că se face foarte repede. Voi dacă le încercați puteți să le prăjiți în baie de ulei sau am auzit că merg și la cuptor.

După ce le-am prăjit le-am lăsat vreo 5 minute să se scurgă de ulei pe prosoape de bucătărie.
pachetele de primavara 12
pachetele de primavara 14Le-am mâncat cu sos dulce acrișor și ne-au cam plăcut.
pachetele de primavara 15Ambele variante mi s-au părut bune. Sigur că cele neprăjite sunt mai ușoare, dar nici celelalte nu-s așa de grele.
pachetele de primavara 16Sunt o gustare nemaipomenit de bună și mă bucur că le-am încercat. Să aveți un an nou grozav!
[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]



7 thoughts on “Pachețele de primăvară…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.