Varză călită cu mămăligă…

La mulți ani, România! La mulți ani, români! Am venit azi la petrecerea noastră cu varză călită cu mămăligă! N-am mai mâncat de foarte mult timp varză călită și eu nu am mai făcut până acum, așa că mi s-a părut o alegere bună.

Prinsă cu concursul de care v-am tot povestit, am cam amânat să pregătesc rețeta pentru Provocarea Secretă. Blogul de luna aceasta a fost Simona’s World și după ce m-am gândit mai mult am ales să fac o rețetă tradițional românească, pentru că tot e ziua României și noi suntem departe de casă.

Am modificat un pic rețeta Simonei.

După cum v-am spus, n-am mai mâncat de foarte mulți ani varză călită așa că am zis să facem mai multă și am folosit o varză mareee și îndesată. Nu știu căt cântărea pentru că am cumpărat-o la bucată, dar se vede în poză cât de multă era. De tocat, recunosc că n-am tocat eu varza, l-am păcălit pe Cip s-o toace.

Am mai folosit cam 400-500 gr de lardons fume, care e un fel de kaiser afumat și care aici se vinde gata tăiat fâșii subțiri, o ceapă mare tăiată cubulețe, 400 ml suc de roșii, 150 ml vin roșu, 2 foi de dafin, piper, ardei iute.

Am pus la încins cea mai mare oală pe care o aveam și în ea am pus kaiser-ul, fără nici un fel de ulei.

L-am ținut acolo până s-a rumenit frumos și și-a lăsat savoarea în oală, apoi l-am scos.

Am pus în locul lui ceapa.

Când s-a înmuiat și a devenit translucidă am pus varza tocată. Greu am îndesat-o pe toată. Am mai pus 300 ml de apă și ceva ulei, nu prea mult. Am pus și frunzele de dafin rupte în două.

Am pus capacul și am lăsat să fiarbă. Am mai amestecat din când în când. După o oră am adăugat sucul de roșii si vinul. Am râșnit și niște piper și ardei iuți.

Am amestecat din nou bine și am mai lăsat să fiarbă vreo jumătate de oră cu capac, după care am readus kaiser-ul în oală.

De data asta am lăsat-o fără capac pe foc mare pentru încă vreo 20 de minute și gata.

A fost incredibil de bună și cea mai mare fericire e că a avut fix gust de varză călită. Nu știu de ce, dar nu credeam că o să-mi iasă fix așa cum trebuie. Am mâncat-o, desigur, cu mămăligă! Am pus si-un pahar de vin roșu alături .

Mie mi-a adus aminte de acasă și de copilărie.

Acum că am terminat de scris, mă duc să mănânc ultima porție 😀

La mulți ani! S-aveți poftă!

P.S. Am uitat să vă spun că din cauză că bucățile de kaiser sunt așa mici și mai ales multe, se găsesc în fiecare îmbucătură, ceea ce e foarte mișto.

[Facebook_Comments_Widget title=”” appId=”” href=”” numPosts=”5″ width=”600″ color=”light” code=”html5″ ]



8 thoughts on “Varză călită cu mămăligă…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.