Quiche au chou-fleur, lardons et poivrons…

Iubesc tartele dulci sau sărate, dar pe cele sărate le iubesc un pic mai mult! Cred că le iubesc de dinainte să fi mâncat sau să fi făcut eu prima tartă! Pur și simplu idea de tartă mi se pare grozavă! Aluatul ăla fraged, subțire, ușor crocant! Demențial! Și apoi toate umpluturile posibile! Tot ce-ți trece prin minte, tot ce ai chef să mănânci! Mie îmi plac tartele colorate pentru că așa sunt eu, îmi place mâncarea colorată!

Visul meu e să-mi deschid un magazin unde să-mi vând tartele de tot felul. Aici, la Paris, chiar am descoperit prin zona Notre-Dame-ului o ”casă a tartelor” așa cum îmi doresc și eu.

De data asta am ales să vă prezint quiche au chou-fleur, lardons et poivrons, adică o tartă cu conopidă, kaiser și ardei. Quiche-ul e o tartă sărată franțuzească făcută cu pâte brisée, umplută cu tot felul de ingrediente și ”legată” cu un amestec de ouă și smântână sau lapte.

Mai întâi am făcut aluatul. Am folosit: 200 gr făină, 100 gr unt rece tăiat cubulețe, 1 ou, un praf de sare și 3 linguri de apă rece.  

Am amestecat în vasul robotului făina, untul cât se poate de rece, tăiat cubulețe, oul și praful de sare. Am mixat cât mai puțin, până s-au format firimituri, iar apoi am adăugat apa rece. În funcție de cât de mare e oul se pune mai puțină sau mai multă apă. Am obținut o bilă de aluat pe care am învelit-o în folie alimentară și am băgat-o la congelator pentru cel puțin 30 de minute.

După ce s-a răcit am scos  aluatul de la congelator și l-am întins cu ajutorul unui sucitor pe blatul de lucru înfăinat, până am obținut o foaie de aluat mai mare decât forma de tartă. Tot cu ajutorul sucitorului am mutat aluatul în formă, iar apoi l-am înțepat cu o furculiță din loc în loc. În loc de înțepatul cu furculița se poate acoperi cu foaie de copt peste care se pun bile speciale de copt, boabe de fasole uscată, paste sau orez.

Am copt aluatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 20 de minute.

Pentru că am vrut să dau un aspect mai rustic tartei mele am lăsat margini mai mari de aluat pe alocuri. (Am vrut să aibă forma unei conopide.)

Cât aluatul a fost la cuptor m-am ocupat de umplutură.

Mai întâi am desfăcut conopida în buchețele potrivite. Apoi am pus-o la fiert în apă cu un praf de sare. După ce apa a început să fiarbă am ținut-o pe foc cam 10 minute. Nu am vrut să fierb conopida prea tare. Se testează înfigând o furculiță în cotoarele buchețelelor. Furculița trebuie să intre în cotor, dar nu foarte ușor. Când a fost gata am clătit-o cu apa rece și am scurs-o bine.

Am tăiat fâșii o bucată de 200 gr de kaiser. Ardeiul gras roșu l-am tăiat cubulețe. Am mai tăiat cubulețe și 300 gr brânză cheddar. Am bătut 2 ouă și le-am amestecat cu 200 ml smântână pentru gătit, nucșoară proaspăt rasă și o legătură de mărar tocată mărunt.

Am început asamblarea. Mai întâi am pus peste blat kaiser-ul.

Apoi buchetele de conopidă.

Peste am pus bucățile de brânză și ardei și apoi am turnat amestecul de ouă și smântână, având grijă să se strecoare peste tot.

Am băgat tarta la cuptor pentru 45 de minute, tot la 180 de grade.

Stiți ce-a ieșit?? O bunătate de tartă! Nouă ne place mult conopida, iar tarta a fost extraordinar de bună.

Am mâncat-o rece alături de salată verde cu lămâie și ulei de măsline.

Vă provoc să încercați și voi pentru că deși poate părea complicat să faci tarte acasă, în realitate nu e. Pentru noi tartele sărate sunt un prânz delicios de duminică.

La final vă amintesc că particip cu această rețetă la “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux și vă aștept să mă susțineți cu comentarii și like-uri aici și pe Facebook. Mulțumesc!

 

 



16 thoughts on “Quiche au chou-fleur, lardons et poivrons…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.