Tarta cu praz si ciuperci…

Ieri am fost la ai mei la masă și pentru că îmi doream de ceva timp să fac o tartă sărata (quiche) am zis că e momentul cel mai potrivit să încerc. Am ales să fac o tartă cu praz și ciuperci pentru că mi s-a părut o combinație bună care o să mulțumească pe toată lumea și se pare că am ales foarte bine.

Tarta cu praz si ciuperci (1)

Mai întâi am facut aluatul pentru tartă. 180 gr de făină cernută, 90 gr unt rece, 1 ou, o linguriță de sare și 2 linguri de apă rece.

Tarta cu praz si ciuperci (2)

Am pus toate ingredientele în afară de apă în vasul robotului și le-am amestecat puțin. Am adaugat și apa și am mai amestecat până ce s-a făcut un aluat. Toate aluaturile făcute cu unt rece se frământă puțin timp pentru că se încălzește untul și începe să se topească ceea ce nu este deloc bine. So, aluatual trebuie făcut cât mai rapid. Când aluatul a fost gata l-am scos din vasul robotului, l-am învelit în folie alimentară și l-am băgat la frigider. Eu am facut aluatul seara și l-am folosit a doua zi de dimineață.

Umplutura am făcut-o cam așa: am taiat prazul rondele și l-am pus în tigaie cu niste ulei de măsline pentru gătit. L-am lasat la foc mic să se înmoaie.

Tarta cu praz si ciuperci (3)

În timpul ăsta am tăiat ciupercile feliuțe. Mai groase, mai subțiri cum s-a nimerit la cuțit. Când prazul s-a înmuiat făra să se ardă, am adăugat ciupercile în tigaie și am pus capacul. Le-am lăsat să se micșoreze și să elimine apa.

Tarta cu praz si ciuperci (4)

Cât ciupercile au fost pe foc, am scos aluatul de la frigider și l-am întins.

Tarta cu praz si ciuperci (5)

Am uns forma de tort cu unt și am tapetat-o cu făină apoi am așezat aluatul în ea. Am înțepat aluatul cu o furculiță din loc în loc, fără să găuresc aluatul până pe partea cealaltă și l-am bagat la cuptor la 160 de grade pentru 10 minute. Eu am stat cu ochii pe el.

Tarta cu praz si ciuperci (6)

Când ciupercile s-au micșorat, eliminând toata apa din ele, am luat capacul de pe tigaie și am dat focul mare, să se evapore tot lichidul din tigaie.

Tarta cu praz si ciuperci (7)

Apoi am scos compoziția într-un castron si am adaugat bucățele de brânză de capră. Mi s-a părut că merge nemaipomenit de bine și ceva mărar. Eu am pus o legătură.

Tarta cu praz si ciuperci (8)

Într-un alt castron am bătut 2 ouă împreună cu 200 ml smântână pentru gătit și un praf de piper proaspăt râșnit.

Tarta cu praz si ciuperci (9)

Am mai ras și niște cașcaval să pun pe deasupra.

Tarta cu praz si ciuperci (10)

Când aluatul de tartă a fost gata, l-am scos si am incins cuptorul mai tare la 180 de grade. Am pus compoziția cu ciupercile, prazul si brânza peste aluat

Tarta cu praz si ciuperci (11)

și am turnat cu grija ouăle cu smântâna.

Tarta cu praz si ciuperci (12)

Pe deasupra am așezat cașcavalul ras și am bagat tarta la cuptor pentru 30 de minute.

Tarta cu praz si ciuperci (13)

Dupa ce a fost gata am lasat-o o vreme să se răcească, am pozat-o,

Tarta cu praz si ciuperci (14)

dupa care am pus-o într-o punga și am fugit cu ea la ai mei.

Când am mâncat-o nu mai era calda, dar nici nu se răcise complet.

Tarta cu praz si ciuperci (15)

Eu am mâncat-o cu salată alături 🙂 Toată lumea a zis că a fost foarte buna, tuturor le-a placut 🙂

Tarta cu praz si ciuperci (16)

Mi-am luat și eu o bucată acasa să mai mănânc de dimineață. Rece mi s-a părut de-a dreptul genială. Sigur o să mai fac, prea a fost așa gustoasă.



11 thoughts on “Tarta cu praz si ciuperci…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.