Mere in foietaj…

Mere in foietaj (1)

Am facut mere in foietaj pentru prima data in viata. Majoritatea lucrurilor le fac pentru prima data, dar asta nu ma sperie de fel. Nu ies toate perfect, dar cum am mai spus, si cel mai lung drum incepe tot cu un pas, iar fiecare pas ma aduce mai aproape de perfectiune 🙂
So, mere in foietaj…

Mere in foietaj (2)

Am luat niste mere ionatane din piata. Nu trebuie sa fie prea mari pentru ca nu or sa intre in foietaj. Am avut ceva stafide in casa pe care le-am pus la inmuiat in apa calda.

Mere in foietaj (3)

Se pot pune la inmuiat si in alcool daca va place. Dupa ce s-au inmuiat stafidele am spalat merele si le-am scos cotoarele cu unealta din dotare.

Mere in foietaj (4)

Mere in foietaj (5)

Ca sa nu se oxideze le puteti stropi rapid cu zeama de lamaie. Dupa am amestecat stafidele cu niste miez de nuca pisat un pic cu sucitorul sau puteti rupe mieji cu mana. De preferat este sa nu ramana bucati prea mari de nuca, nu vor intra in gaurile merelor, dar daca vreti sa simtit mai bine nuca, nici n-o pisati prea tare. Deci, am amestecat stafidele cu miejii de nuca, scortisoara si miere. Fiecare dupa gust si posibilitati.

Mere in foietaj (6)

Mere in foietaj (7)

Aluatul de foietaj trebuie dezghetat inainte. De preferat se scoate cu cateva ore inainte de la congelator si se pune in frigider. Daca se inmoaie prea tare se foloseste mai greu pentru ca are mult unt. Dupa ce s-a mai dezghetat, se desface foaia, se mai intinde un pic cu sucitorul si se taie in 4. Acum depinde si cat de mare e foaia. Eu am avut niste patrate de vreo 15 pe 15 cm. Dintr-un pachet de foietaj de 800 gr se pot face 7 mere. Fiecare foaie taiata in 4 si cu ultimul patrat impartit se pun capacele.

Se pune marul in centru patratului, se umple gaura cu stafidele amestecate cu de toate apoi se aduc colturile patratului peste mar.

Mere in foietaj (8)

Incercati sa lipit cat mai bine foietajul si la sfarsit le puneti peticul deasupra. Se ung cu ou batut pe deasupra si se baga in cuptorul incins la 200 de grade.

Mere in foietaj (9)

Eu le-am tinut 15 minute la foc mare, apoi 15 minute la foc mai mic, le-am scos, le-am uns cu miere si le-am mai tinut la cuptor inca 15 minute. In timpul asta se vor rumeni si se va coace si marul.

Mere in foietaj (10)

Merle mele n-au iesit grozave la aspect, dar la gust au fost mai mult decat perfecte. Au iesit exact cum imi doream si toata lumea le-a apreciat. Marele lor defect: au fost prea putine 🙂

Mere in foietaj (11)

Mere in foietaj (12)



6 thoughts on “Mere in foietaj…”

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.